DAVOS

Protesti protiv poslovne elite: Sukobi s policijom, tri osobe uhapšene

Demonstranti su pozvali na bržu akciju u borbi protiv klimatskih promjena

Protesti u Davosu. AFP

Avaz.ba

23.1.2020

Švicarska policija ispalila je suzavac i upotrijebila vodene topove i gumene metke u sukobu s demonstrantima u Cirihu, koji su ispalili vatromet i bacali flaše tokom protesta protiv održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Tri osobe su uhapšene, a jedna je povrijeđena kada je ispaljen vatromet, saopćila je ciriška policija dodajući da je jedan policajac odveden u bolnicu.

Borba protiv klimatskih promjena. AFP

- Cirih protiv WEF (Svjetskog ekonomskog foruma) - bio je slogan demonstracija, čije je održavanje je dozvoljeno i na kojima je učestvovalo više stotina ljudi.

Pored iskazivanja protivljenja održavanju konferencije, koja okuplja lidere poslovne zajednice i političke lidere u Davosu, udaljenom oko 150 kilometara od Ciriha, demonstranti su pozvali na bržu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.


Zaustavite klimatsku krizu. AFP

Pojedini demonstranti držali su transparente s natpisima "Zaustavite klimatsku krizu", dok su drugi palili kutije po ulicama i pisali po prozorima okolnih radnji slogane, poput "Razbiti SEF".

Iako su organizatori pozvali demonstrante da se uzdrže od nasilja, pojedini od njih su ispalili vatromet i pričinili materijalnu štetu u vrijednosti od više hiljada švicarskih franaka, saopćila je policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.