SVIJET Broj zaraženih iznosi 517, a umrlih 17 osoba

Vakcina protiv koronavirusa stiže za godinu

Osim u Kini, koronavirus zabilježen je na Filipinima i Tajvanu, u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, SAD, Hong Kongu i Macau

Avaz.ba
23.01.2020 09:27

Ilustracija

Foto: Arhiv

Razvoj vakcine protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu, objavio je Globalni savez za vakcine i imunizaciju (GAVI).

U Kini se broj pacijenata zaraženih koronavirusom popeo na 517, a 17 je ljudi umrlo, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Direktor GAVI-ja Set Berkli (Seth Berkley) rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku. 

- Dobra vijest je da su naučnici već sekvencionirali i objavili genom virusa, što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne raditi na vakcini - rekao je Berkli. 

  • Ilustracija
    Ilustracija Foto: Arhiv

Vakcinu koja bi štitila od koronavirusa puno je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je. 

Berkli je kazao da će, ipak, trebati mjeseci prije nego što se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina prije nego što bi vakcina moglo biti dostupna za upotrebu. 

GAVI je neprofitno partnerstvo koje sarađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim organizacijama i nevladinim organizacijama kako bi ispunilo ciljeve u vakcinaciji.

Osim u Kini, koronavirus zabilježen je na Filipinima i Tajvanu, u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, SAD, Hong Kongu i Macau.

Komentari

NA VRH