UPOZORENJA

Otkriven izvor zaraze koronavirusa: Dvije životinje su prenosioci

Ukupan broj zaraženih od koronavirusa porastao je na 571

Dodatne mjere na aerodromima. AFP

Avaz.ba

23.1.2020

Ukupan broj zaraženih od koronavirusa porastao je na 571. Vlasti kineskog grada Vuhan, gdje se virus pojavio, suspendirale su sav odlazni avionski i željeznički saobraćaj. Dok cijeli svijet uvodi dodatne mjere i kontrole na aerodromima i graničnim prijelazima, u međuvremenu, otkriveno je da bi izvor novog koronavirusa mogle biti zmije - kineska kobra i kineski krait.

Zmija poznata kao kineski krait ili tajvanski krait izrazito je otrovna vrsta zmije koja se nalazi u većem dijelu središnje i južne Kine i jugoistočne Azije. Bolest je prvi put prijavljena u kineskom gradu Vuhan u decembru 2019., a otad se naglo širila. Otad su zaraženi putnici iz Vuhana zarazili mnoge u Kini, ali i u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Istraživači su koristili analizu proteinskih kodova i uporedili ih s proteinskim kodovima koronavirusa koji se nalazi u različitim životinjama, poput ptica, zmija, ježeva i šišmiša, a otkrili su da su proteinski kodovi koronavirusa pronađenog kod ljudi najsličniji onima koji su pronađeni kod zmija.

Cijeli svijet u strahu od novog smrtonosnog virusa. AFP

Zmije često love divljač, a prema nekim izvještajima, i zmije su se prodavale na lokalnoj pijaci morske hrane u Vuhanu, što povećava mogućnost da je virus možda prešao s domaćina - šišmiša, na zmije, a zatim i na ljude, što je dovelo do širenja virusa.

U početku se činilo da se bolest proširila samo sa životinja na ljude, a zaključak stručnjaka bio je kako postoje dokazi o “ograničenom” prenošenju s čovjeka na čovjeka, ali situacija se promijenila.

Sada se pojavljuje sve više slučajeva među ljudima koji nisu bili izloženi zaraženim životinjama, a bolest se javlja i među članovima porodica i kod medicinskog osoblja koje brine o zaraženim pacijentima.

Da bi prešli sa životinja na ljude, virusi se moraju prilagoditi odnosno steći sposobnost napada na ljudske ćelije, izbjeći imunološki sistem, razmnožiti se unutar organizama i imati mogućnost širenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.