VANREDNA SITUACIJA

Nakon Vuhana, još jedan grad u karantinu: Zbog koronavirusa mjere opreza i u Huangangu

Ukupan broj žrtava koronavirusa porastao je na 25

Kina. AFP

Avaz.ba

23.1.2020

Nakon Vuhana, još jedan grad u Kini je zatvoren je usljed epidemije koronavirusa. Riječ je o gradu Huangangu, udaljenom oko 70 kilometara od Vuhana, koji naseljava oko 6,7 miliona ljudi.

Stanovnicima Huanganga rečeno je da ne napuštaju grad, osim pod posebnim okolnostima. Također, autobuske i željezničke usluge su obustavljene, a mjesta za zabavu, uključujući kina i internet kafiće, zatvorena su. 

Slične mjere ranije su uvedene u Vuhanu - obustavljene su sve saobraćajne mreže, uključujući željezničku, autobusku, podzemnu i trajektnu liniju. Preporuka kineskih vlasti svim građanima ovog višemilionskog grada je da nose maske na javnim mjestima i na poslu. Iako je grad zatvoren, iz SZO ne mogu da potvrde hoće li ta mjera donijeti željeni rezultat - zaustavljanje širenja zaraze. 


Kina. AFP

- Koliko ja znam, pokušaj da se grad od 11 miliona ljudi stavi u karantin je novost u nauci. To se ranije nije koristilo kao javnozdravstvena mjera. U ovoj fazi ne možemo da kažemo hoće li ili neće uspjeti - rekao je Gauden Galea, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Kini.

U međuvremenu, ukupan broj žrtava koronavirusa porastao je na 25. Većina preminulih starija je od 60 godina, a svi su iz provincije Habeji u kojoj se nalaze gradovi Vuhan i Huangang. 

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih dostigao je gotovo 600, a osim Kine, gdje je zabilježen najveći broj oboljelih, četiri slučaja zabilježena su i na Tajlandu, dva u Hong Kongu i autonomnoj oblasti Makau, a po jedan u SAD, Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu. Svi zaraženi boravili su u nekom trenutku u Vuhanu.  

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) razmatra da li da proglasi globalnu vanrednu situaciju. Za sada lijek protiv ovog tipa virusa, sličnog SARS-u, ne postoji. Poznato je da se može prenijeti sa osobe na osobu, a simptomi virusa su temperatura, kašalj i otežano disanje. SZO smatra da je primarni izvor zaraze vjerovatno životinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.