JERUSALEM

Putin: Holokaust je zajednička tragedija Rusije i Izraela

Crvena armija dala veliki doprinos u borbi protiv nacizma

Vladimir Putin. Kurir

Avaz.ba

23.1.2020

Ceremonija obilježavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica održat će se danas u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalemu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je holokaust zajednička tragedija Rusije i Izraela, istaknuvši da je 40 posto stradalih Jevreja bilo iz Sovjetskog saveza. 

- Kada je riječ o tragediji holokausta, 40 posto stradalih Jevreja su Jevreji iz Sovjetskog saveza - izjavio je Putin tokom sastanka s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom. 

On je dodao da je to zajednička tragedija dviju zemalja, u punom smislu te riječi. 


Čelnici zemalja u Jerusalemu. Kurir

Ruski lider je naglasio da se antisemitizam završava Aušvicom.

- Sada ste rekli da se ne zna gdje završava antisemitizam. Nažalost, ja znam - završava se Aušvicom. Zbog toga moramo biti veoma oprezni kako ne bismo dopustili bilo šta slično u budućnosti i kako bismo se suprotstavili bilo kakvim manifestacijama ksenofobije i antisemitizma, bez obzira na to odakle dolaze - rekao je Putin.  

On je istaknuo da Crvena armija nije samo oslobodila Aušvic, nego je dala i presudan doprinos u borbi protiv nacizma. 

- I sovjetski narod, ruski narod je mnogo stradao tokom tog rata - naglasio je Putin. 

Ruski lider je zahvalio predsjedniku Izraela na pozivu i istaknuo da Rusija primjećuje napore rukovodstva Izraela da sačuva sjećanje na tragične događaje iz Drugog svjetskog rata. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Izrael kako bi prisustvovao forumu "Čuvamo sjećanje na holokaust, borimo se protiv antisemitizma", kao i otkrivanju spomenika herojima opkoljenog Lenjingrada u Jerusalemu. 

Osim predsjednika Izraela Ruvena Rivlina, 75. godišnjici oslobođenja jednog od najvećih nacističkih logora smrti prisustvovat će i čelnici Njemačke i Francuske, Frank Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) i Emanuel Makron (Emmanuel Macron), britanski princ Čarls (Charles) i potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.