BRAZIL

Policija u Rio de Žaneiru ubije pet osoba dnevno

Ukupan broj policijskih ubistava zabilježen prošle godine predstavlja rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu

Svakodnevni obračuni u Rio de Žaneiru. Ilustracija

Fena

23.1.2020

Broj policijskih ubistava u Rio de Žaneiru lani je, kažu zvaničnici, oborio rekord usljed provođenja kontroverznih žestokih mjera borbe protiv nasilja.

Policija je ubila 1.810 ljudi, prosječno pet osoba na dan, što je najveći broj otkad su se 1998. godine počeli prikupljati službeni podaci.

Kritičari za porast nasilja krive politiku koja uključuju upotrebu teško naoružanih agenata i snajperskog oružja za borbu protiv kriminalaca u gusto naseljenim područjima, piše BBC.

No, zvaničnici kažu da je takav pristup djelovao, navodeći da je došlo do pada stope nasilnog kriminala.

Rio de Žaneiro jedno je od najnasilnijih područja u Brazilu i ogromni dijelovi su pod kontrolom kriminalaca, od kojih su mnogi povezani sa moćnim bandama za trgovinu drogom. Ali, paravojne grupe koje su formirali aktivni i umirovljeni policajci, poznati kao milicija, također su posljednjih godina proširili svoj utjecaj.

Policijske racije intenzivirale su se prošle godine dok je guverner Vilson Vicel (Wilson Witzel) počeo provoditi ono što kritičari opisuju kao politiku konfrontacije. Konzervativni bivši sudija i marinac Vicel stupio je na funkciju u januaru 2019. nakon što je rekao da će vlasti "iskopati grobove" kako bi pokopali kriminalce i obećao je da će bilo koji naoružani osumnjičeni biti "ubijen".

Ukupan broj policijskih ubistava zabilježen prošle godine predstavlja rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopćila je državna vlada u Rio de Žaneiru.

Iako zvaničnici kažu da je većina žrtava koje su poginule u sukobima sa policijom, bila naoružana, postoje sumnje da su neki slučajevi bili vansudska ubistva, a u određenim slučajevima se dešavalo da poginu nedužni ljudi, jer bi se greškom pucalo na njih ili bi poginuli u unakrsnoj vatri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.