KINA

Pacijente zaražene virusom voze ''zapečaćene'' u tubama

Zatvoren je Zabranjeni grad u Pekingu, otkazane su javne proslave kineske Nove godine, a u Hong Kongu su otkazani karneval, kao i nogometne utakmice

U Kini je vanredno stanje. Twitter

Avaz.ba

24.1.2020

U Vuhanu u Kini, gdje se smrtonosni koronavirus prvi put pojavio, ubrzano se gradi bolnica s hiljadu kreveta kako bi mogli primiti sve veći broj pacijenata. Bolnica će biti završena do 3. februara.

Sve se radi da se virus svede na najmanju mjeru. Twitter

Prema društvenim mrežama, pojavile su se jezive fotografije pacijenata zaraženih koronavirusom, koje ljekari u bolnice voze "zapečaćene" u plastične tube kako bi se mogućnost zaraze i prelaska virusa na druge ljude svela na najmanju moguću mjeru.

Ljekari na sebi imaju zaštitna odijela, a pacijenta s fotografije koja prikazuje kako otpremaju zaražene u bolnicu poslali su u bolnicu u Huizhou. Osim u tube, pacijente smještaju u posebne karantinske kutije. 


Do sada je 20 zdravstvenih radnika u Kini zaraženo virusom. Twitter

Potvrđeno 830 zaraženih

Do sada je 20 zdravstvenih radnika u Kini zaraženo virusom, a koji su se brinuli o oboljelima od ove smrtonosne bolesti.

Od virusa je do sada umrlo 26 ljudi, a zabrana javnog prijevoza proširila se na deset gradova. U Kini je potvrđeno 830 zaraženih.

Kao mjere opreza nije uvedeno samo zatvaranje gradova i ukidanje javnog prijevoza. Zatvoren je Zabranjeni grad u Pekingu, otkazane su javne proslave kineske Nove godine, a u Hong Kongu su otkazani karneval, kao i nogometne utakmice.


Pacijenti neprekidno stižu u bolnicu. PIXSELL

Ubrzani radovi

U Vuhanu, gdje se virus prvi put pojavio, ubrzano se gradi bolnica s hiljadu kreveta kako bi mogli primiti sve veći broj pacijenata. 

Bolnica će biti završena do 3. februara, piše BBC.

Trenutno je na gradilištu bolnice 35 kopača i 10 buldožera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.