KINA

Pacijent koji je preživio koronavirus: Nisam mogao da se pomjeram

Ljekari su mu propisali injekcije "penicilina G" i određeni lijek koji nije precizirao

Strah među stanovnicima. AFP

Avaz.ba

24.1.2020

Prvi pacijent koji se oporavio od novog koronavirusa, 23-godišnji Huang otkrio je za kineske medije kako je izgledao proces liječenja i kakvi su simptomi bolesti koja ga je odvela u karantin.

- Više puta sam imao groznicu od 28. decembra do 2. januara. Liječen sam u karantinu - počeo je priču Huang.

Mladić koji živi u Vuhanu, gradu iz kojeg potječe virus, zaposlen je na lokalnoj željezničkoj stanici Hankou, udaljenoj skoro kilometar od pijace "Huanan Seafood", za koju se smatra da je izvor zaraze, opasne po život.

Prve simptome osjetio je 24. decembra. Kako je rekao, u početku je imao glavobolju, vrtoglavicu i malaksalost. Sutradan se situacija pogoršala. Misleći da je riječ o prehladi, uzeo je bolovanje i otišao u lokalnu bolnicu. Ljekari su mu propisali injekcije "penicilina G" i određeni lijek koji nije precizirao, ali to nije pomoglo da se u naredna tri dana njegovo zdravstveno stanje popravi.

Plašeći se da bi mogao predugo da bude na bolovanju, odlučio je da se vrati na posao, ali je već u autobusu na putu do željezničke stanice ponovo dobio groznicu. Prvog dana 2020. godine otišao je po drugo mišljenje u gradsku bolnicu Union, jer je sumnjao da ima upalu pluća.

Dodatni testovi pokazali su rezultate daleko iznad očekivanih parametara, posebno kad je riječ o funkcijama jetre. Kad su ljekari obaviješteni da je njegovo radno mjesto blizu pijace morske hrane, odlučili su da ga prebace u bolnicu Jinintan, gdje se liječi većina pacijenata s koronavirusom. U tom trenutku, prema vlastitim riječima, bio je toliko bolestan da nije mogao da se pomjera pa je morao stalno da udiše kisik. Naredne dane proveo je u karantinu.

- Nijedan centimetar moje kože nije bio otkriven. Bio sam čvrsto umotan - rekao je i dodao da su svi zaposleni u bolnici bili ljubazni, posvećeni i marljivi.

Srećom, uspio je da se oporavi, što, vjeruje, duguje svojim godinama.

- Prvi sam se oporavio od kritičnog stanja i napustio bolnicu. Najbrže sam se oporavio, jer sam mlad. Imam samo 23 godine - rekao je u intervjuu za list "Pear".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.