NESLAVNA LISTA

Pet zemalja iz bivše Jugoslavije među deset najsiromašnijih u Evropi

Ekonomija Starog kontinenta najveća je na svijetu

Pet zemalja iz bivše Jugoslavije među deset najsiromašnijih u Evropi. Arhiv

Avaz.ba

24.1.2020

Čak pet zemalja iz bivše Jugoslavije nalazi se na neslavnoj listi deset najsiromašnijih zemalja u Evropi. Deset zemalja na tlu Starog kontinenta siromašnije je od većine afričkih zemalja. 

Ekonomija Evrope najveća je na svijetu, a ujedno je i jedna od najbogatijih regija. Prema posljednjem izvještaju procjene Međunarodnog monetarnog fonda, BDP po glavi stanovnika iznosi 21.767 američkih dolara. 

U ovom članku dajemo listu prvih deset najsiromašnijih zemalja u Evropi, sastavljenu na temelju izvještaja prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda.

Popis zemalja napravili su uzevši u obzir BDP (bruto domaći proizvod) po glavi stanovnika, odnosno ukupnu tržišnu vrijednost dobara i usluga proizvedenih od domaće privrede tokom prošle godine, u odnosu na svakog pojedinog stanovnika. 

10. Rumunija

BDP po glavi stanovnika: 9.520 USD

Zemlja je u razvoju i zauzima 52. mjesto po indeksu ljudskog razvoja.

9. Bugarska

BDP po glavi stanovnika: 7.620 USD 

Ima otvorenu tržišnu ekonomiju gornjeg srednjeg dohotka, gdje privatni sektor čini više od 70 posto BDP-a.

8. Crna Gora

BDP po glavi stanovnika: 7.320 USD 

Ima razvijen sektor usluga i kasni prelazak na tržišnu ekonomiju.

7. Srbija

BDP po glavi stanovnika: 5.820 USD 

Ima tržišnu ekonomiju u nastajanju i u rasponu je gornjeg i srednjeg dohotka.

6. Republika Sjeverna Makedonija

BDP po glavi stanovnika: 5.150 USD 

Posljednjih godina zemlja je razvila trgovinu koja iznosi više od 90 posto BDP-a.

5. Bosna i Hercegovina

Naša dražava ima BDP po glavi stanovnika: 4.760 USD


4. Albanija

BDP po glavi stanovnika: 4.450 USD 

Ekonomija ove zemlje je na prijelazu iz socijalističke planske ekonomije u kapitalističku miješanu ekonomiju. Ima četvrtu najnižu stopu nezaposlenosti u regiji Balkana, a njeni najveći trgovinski partneri su Italija, Grčka, Kina, Španija, Kosovo i Sjedinjene Američke Države.

3. Kosovo

BDP po glavi stanovnika: 3.990 USD 

Ekonomija ove zemlje je tranzicijska ekonomija. Bez vanjske pomoći, rast BDP-a u zemlji prosječno je iznosio više od pet posto godišnje uprkos globalnoj finansijskoj krizi 2009. i kasnijoj krizi eurozone. Osim toga, stopa inflacije bila je niska. Najveći ekonomski razvoj dogodio se u trgovini, maloprodaji i građevinarstvu.

2. Ukrajina

BDP po glavi stanovnika: 3.560 USD 

U sovjetsko vrijeme, ekonomija Ukrajine bila je druga po veličini u Sovjetskom savezu, bila je važna industrijska i poljoprivredna komponenta planirane privrede zemlje. Raspadom Sovjetskog saveza, zemlja je prešla iz planske u tržišnu ekonomiju. Tranzicija je bila teška za većinu stanovništva, koje je zapalo u siromaštvo.

1. Moldavija

BDP po glavi stanovnika: 2.560 USD 

Zatvorena zemlja u istočnoj Evropi koja graniči s Rumunijom na zapadu i Ukrajinom na sjeveru te na istoku i jugu sa spornom teritorijom Transnistrije.

Bila je dio SSSR-a, ali su nakon raspada 1991., nestašica energije, politička neizvjesnost, trgovinske prepreke i slaba administrativna sposobnost pridonijeli padu ekonomije. Kako bi ojačala ekonomiju zemlje, vlada je uvela konvertibilnu valutu, liberalizirala sve cijene, prestala izdavati povlaštene kredite državnim poduzećima, podržala privatizaciju zemljišta, ukinula kontrolu izvoza i liberalizirala kamatne stope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.