KATASTROFA

Najmanje 21 osoba poginula u zemljotresu u Turskoj: Traga se za još 30 ljudi

Nakon ovog zemljotresa zabilježeno još 60 naknadnih potresa slabijeg intenziteta, među kojima je osam jačih od 4,0 stepeni po Rihteru

Avaz.ba

25.1.2020

553 osobe povrijeđene - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Prema najnovijim informacijama, 18 osoba je poginulo, a 553 su povrijeđene u zemljotresu jačine 6,8 stepeni po Rihteru koji je u petak pogodio istočni turski grad Elazig, javljaju turski mediji. 

Ministar unutrašnjih poslova Sulejan Sojlu (Suleyman Soylu), ministar zdravstva Fahretin Koča (Fahrettin Koca) i ministar urbanizma i okoliša Murat Kurum doputovali su u Elazig.  


Posljedice zemljotresa najviše su se osjetile u gradovima Elazig i Malatja. Prema riječima Koča, u Elazigu je poginulo 13, dok je u Malatji smrtno stradalo pet osoba.

Od posljedica zemljotresa u Elazigu urušeno je pet, dok je u gradu Malatja srušeno 25 stambenih objekata.

Spasilačke službe tragaju za još najmanje 30 osoba u gradu Elazigu, dok u Malatji, prema posljednjim informacijama, nema osoba koje se vode kao nestale.


Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) saopćila je da je epicentar potresa registriran u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom.

Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hataj i Osmanije, te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.

Iz AFAD-a je, također, potvrđeno kako je nakon ovog zemljotresa zabilježeno još 60 naknadnih potresa slabijeg intenziteta, među kojima je osam jačih od 4,0 stepeni po Rihteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.