SVIJET

U iranskom napadu povrijeđena 34 američka vojnika

Polovina ih se već vratila u svoje jedinice, osmorica su vraćena u Sjedinjene Američke Države

Teheran je u noći sa 7. na 8. januar raketirao bazu El-Asad. Agencije

Avaz.ba

25.1.2020

Trideset četiri američka vojnika zadobila su potres mozga nakon iranskog napada na zračnu bazu El-Asad u Iraku 8. januara, saopćio je u petak Pentagon.

- Polovina ih se već vratila u svoje jedinice, osmorica su vraćena u Sjedinjene Američke Države, a devetorica upućena u američku vojnu bolnicu u Njemačkoj, gdje će se liječiti zbog simptoma potresa mozga kao posljedice eksplozije - izjavio je portparol ministarstva odbrane SAD Džonatan Hofman (Jonathan Hoffman). 

Među simptomima koje imaju vojnici spomenuo je "glavobolju, vrtoglavicu, preosjetljivost na svjetlo, uznemirenost i mučninu". Ti su simptomi kod nekih brzo nestali, a kod nekih su se pogoršali pa su vojnici evakuirani.

Podsjetimo, Teheran je u noći sa 7. na 8. januar raketirao baze El-Asad (na zapadu) i Erbil (na istoku), gdje je stacioniran dio od 5.200 američkih vojnika, kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija. 

- Niko od Amerikanaca nije ranjen u noćašnjem napadu - rekao je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u televizijskom obraćanju nakon napada.

No, prošle sedmice Pentagon je priznao da je desetak vojnika zadobilo potres mozga. 

Odgovarajući u Davosu na to pitanje Tramp, koji ne želi vojnu eskalaciju s Teheranom, ponovo je u srijedu umanjio razmjere posljedica iranskog napada. 

- Čuo sam da pate od glavobolje. Ne smatram to težom povredom - rekao je on. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.