HAOS

Katastrofa u Turskoj: Trudnica 12 sati bila ispod ruševina

Mnogi građani ostali su bez svojih domova i noć su dočekali pod otvorenim nebom

Al. Ti. / Avaz.ba

25.1.2020

Strašne posljedice jakog zemljotresa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Veliki broj spasilaca i dalje se utrkuje s vremenom kako bi pronašli preživjele ispod ruševina, nakon što je jučer istok Turske pogodio snažan zemljotres jačine 6,8 stepeni po Rihteru.

Tom prilikom  22 osobe su poginule, a više od hiljadu ih je povrijeđeno.

Nevjerovatno, ali među pronađenima je i trudnica koja je spašena 12 sati nakon potresa, objavili su mediji. Istovremeno, AFP navodi da su pojedini građani spašeni i nakon 17 sati što su bili zatrpani ispod ruševina.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu) rekao je da je 39 ljudi živo spašeno iz srušenih zgrada u provinciji Elazig, a još 22 osobe za koje se procjenjuje da su zarobljene ispod ruševina.

Inače, oko dvije hiljade spasilaca uključilo se u potragu i poslani su u pogođenu regiju, dok je država osigurala hiljade kreveta, pokrivača i šatora, saopćilo je tursko predsjedništvo.

Mnogi građani ostali su bez svojih domova i noć su dočekali pod otvorenim nebom, a nerijetki su morali paliti vatru na otvorenom kako bi se ugrijali.

Epicentar zemljotresa koji je pratilo još 390 potresa maje jačine, zabilježen je na dubini od deset kilometara u provinciji Elazig, oko 550 kilometara istočno od prijestonice Ankare, saopćio je Euromediteranski seizmološki centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.