OPASNOSTI

Upozorenje iz Kine: Koronavirus se širi i prije pojave simptoma

Period inkubacije može trajati između jednog i 14 dana

Vuhan: Centar epidemije. AFP

Avaz.ba

26.1.2020

Novi koronavirus od kojeg je u Kini umrlo 56 osoba, a zaraženo ih oko 2.000, prenosiv je i u periodu inkubacije, odnosno prije trenutka nastupanja simptoma, zbog čega je teže zaustaviti njegovo širenje, izjavio je kineski zvaničnik.

Kineski ministar zdravstva Ma Sjaovaj (Ma Xiaowei) izjavio je u nedjelju da se povećava mogućnost širenja virusa, prenosi BBC. 

Inkubacija ili inkubacijski period u medicini označava vrijeme od trenutka kada je organizam izložen infekciji pa do trenutka nastupanja simptoma.

Kineski ministar podsjetio je da period inkubacije može trajati između jednog i 14 dana. Dodao je da će mjere za suzbijanje epidemije u narednom periodu biti pojačane.

Neke osobe mogu biti prenosioci infekcija, odnosno sve vrijeme biti inficinirane, a da same ne razviju simptome infekcijske bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, ukupno je potvrđeno 1.975 slučajeva upale pluća uzrokovanih novim koronavirusom (2019-nCoV), među kojima su i 324 osobe koje su u kritičnom stanju.

Simptomi misterioznog virusa slični su onima od upale pluća, što izaziva ogroman strah u Kini. Komisija je saopćila i da je pronađena 23.431 osoba koja je bila u bliskom kontaktu s oboljelima, od kojih je 21.556 pod medicinskim nadzorom. 

Virus je nastao u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.