ISPOVIJEST

Beograđanin iz Vuhana: Jedva čekam da idem kući

Iako je stanje mirno i bez panike, u zraku se osjeća neprijatna tenzija, ističe Vojnić

Vojnić: Javni prijevoz zatvoren, rafovi prazni. AFP

Avaz.ba

26.1.2020

Stefan Vojnić, 27-godišnjak iz Beograda, trenutno se nalazi u "najopasnijem" gradu na svijetu, Vuhanu. On je zbog koronavirusa već nekoliko dana u karantinu. Kako je izjavio za Tanjug, ne strahuje od zaraze, jer se strogo pridržava svih pravila. Ipak, ističe da jedva čeka da se vrati kući. 

Vuhan je, kako tvrdi, trenutno "grad bez ljudi", javni prijevoz je zatvoren, aerodromi također, u pojedinim radnjama rafovi su prazni, ali za sada ima dovoljno namirnica za sve. 

- Nema ni panike, makar je ja nisam primijetio. Svi se pridržavaju pravila - nose se maske na ulicama, izbjegava kontakt s ljudima i životinjama, redovno peru ruke... - kazao je Vojnić. 

Međutim, kaže, iako je stanje mirno i bez panike, "u zraku se osjeća neprijatna tenzija", jer je, ipak, navodi Vojnić, riječ o trenutno najvećoj epidemiji na svijetu. 

- I ja se strogo pridržavam pravila, ali ne osjećam neki strah od zaraze. Teško i da mogu da se zarazim, jer ne dolazim u kontakt s drugim ljudima, odem do prodavnice, vratim se u sobu i provodim vrijeme u zatvorenom prostoru - priča on.  

Koronavirus izazvao paniku u svijetu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Povratak kući

Vojnić je Vuhan došao prošle godine zbog studiranja na Vuhan univerzitetu, a u Beograd se planirao vratiti 6. februara, za kada ima kupljenu kartu. 

Međutim, njegov povratak za sada je pod znakom pitanja. 

- Jer je grad totalno blokiran, čak i okolni gradovi, pa i cijela ova provincija, sada sam u kontaktu s Ambasadom Srbije, s kojom razmatram da li mogu nekako da izađem iz provincije i da letim iz nekog drugog grada - ispričao je Stefan za Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.