SVIJET U PANICI

Mogući uzrok koronavirusa: Širi se video žene koja jede šišmiše

Nije poznato kad je snimak nastao

Djevojka u restoranu jede juhu od šišmiša. Screenshot

Avaz.ba

26.1.2020

Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa prema svemu sudeći je tržnica u gradu Vuhanu.

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus dokazano je da su sve 44 osobe koje su prve zaražene u Vuhanu posjećivale tržnicu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih  porodica. Tržnica je u međuvremenu zatvorena.

Iako se zove Tržnica morskih plodova Huanan, na ovoj se tržnici prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: cibetke (malena životinja srodna mungosima i mačkama), ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni.

Kako sumnjaju naučnici, virus je krenuo od šišmiša.

Koronavirusi poput SARS-a cirkuliraju kod šišmiša i svako toliko uđu u ljudsku populaciju - objasnio je za "Business Insider" virolog u "Rocky Mountain Laboratories",  Vinsent Manster (Vincent Munster). Šišmiši mogu prenijeti virus svojim izmetom s kojim cibetke - ili zmije - mogu doći u kontakt.

U međuvremenu se na društvenim mrežama i nekim medijima pojavila i pomalo uznemirujući video juhe od šišmiša, što je potaknulo spekulacije da bi upravo ova kineska "delikatesa" mogla biti izvor opasne zaraze.

Tako se posljednjih dana društvenim mrežama širi video djevojke koja u restoranu jede juhu od šišmiša. Ona tradicionalnim kineskim štapovima za jedenje drži šišmiša. 

- Pojedi meso - čuje se muškarac kako govori na videu. 

Potom je dodao. 

Trebala bi pojesti meso na leđima - rekao je muškarca. Nije poznato kad je video nastao. Riječ je o kineskoj hrani koja se, kako se vidi na videu može dobiti i u restoranima, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.