AKTUELNO Svjetska zdravstvena organizacija ispravila procjenu

Podignuta procjena opasnosti od koronavirusa na "povišenu"

Bez obzira na ispravku, WHO i dalje smatra da epidemija nije "prijetnja javnom zdravlju na međunarodnom nivou"

Fena

Alarmantno stanje u Kini

Foto: Agencije


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ispravila je u ponedjeljak procjenu prijetnje koronavirusa iz Kine s "umjerene" na "povišenu" na međunarodnom nivou, uz objašnjenje da je došlo do pogreške u formulaciji, a prvu žrtvu epidemije objavio je i Peking, prenose agencije. 

Ranije je WHO objavio da je opasnost od širenja virusa "vrlo visoka u Kini, visoka na regionalnom i umjerena na međunarodnom nivou".

- Riječ je o pogrešci u formulaciji i mi smo je sada ispravili - kazala je portparol organizacije sa sjedištem u Ženevi.

WHO je objavio šest izvještaja o stanju širenja bolesti otkako je izbila kriza.

Bez obzira na ispravku, WHO i dalje smatra da epidemija nije "prijetnja javnom zdravlju na međunarodnom nivou".

Takvu je formulaciju WHO koristio u rijetkim slučajevima epidemija kada je zahtijevao snažnu globalnu reakciju kao u slučaju svinjske gripe H1N1 2009., virusa zike 2016., te groznice ebole koja je poharala dio Zapadne Afrike od 2014 do 2016., odnosno Demokratsku Republiku Kongo 2018.

WHO je u slučaju epidemije SARS-a 2002.-2003. oštro kritizirao Peking da je kasnio s upozorenjem i da je pokušao sakriti domet epidemije.

S druge strane, WHO je sam bio oštro kritiziran posljednjih godina da je podignuo preveliku uzbunu na virus H1N1 2009., a u slučaju ebole u Africi 2014., naprotiv, bio je optuživan da nije sagledao obim krize prije nego što se proširila. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na