NAKON TRAGEDIJE

Brajant i Koeljo zajedno pisali knjigu: Slavni pisac izbrisao nacrt poslije pogibije Kobija

Dodao je da "knjiga za djecu više nema smisla"

Koeljo i Brajant: Imali su zajednčiki projekt. Arhiv

Avaz.ba

28.1.2020

Tragično preminuli bivši košarkaški as Kobi Brajant (Kobe Bryant) i brazilski pisac Paulo Koeljo (Coelho) radili su na zajedničkoj knjizi za djecu, ali je autor "Alhemičara" izbrisao nacrt knjige poslije Brajantove pogibije u helikopterskoj nesreći.

Koeljo (72) je rekao agenciji da su on i Brajant (41) razgovore o tom projektu počeli 2016., kada se košarkaš Lejkersa i peterostruki osvajač titule šampiona NBA oprostio od svoje dvadesetogodišnje karijere, a da su knjigu počeli pisati prije nekoliko mjeseci. 

Kada je čuo za Brajantovu smrt, Koeljo je saopćio da će izbrisati nacrt knjige, jer je ne želi završiti bez njega.

Koeljo. Screenshot

- Izbrisao sam nacrt jer nisam vidio nikakav smisao u objavljivanju knjige bez njega. To ne bi ništa relevantno značilo ni za njega ni za njegovu porodicu. To ne znači da će me to spriječiti da jednog dana pišem o stvarima koje sam naučio od Kobija i o tome kako je on bio čovjek veći od života - rekao je Koeljo u telefonskom razgovoru za AP iz svog doma u Ženevi, dodavši da, međutim, "knjiga za djecu više nema smisla".

Poznati pisac, čije su knjige prodate u desetinama miliona primjeraka širom svijeta, rekao je da je ideja knjige bila kako inspirirati djecu iz ugroženih porodica, djecu iz nižih slojeva društva da kroz sport izbore svoje mjestu u svijetu.

Brajantov "Granity Studios" objavio je romane za srednjoškolce i mlade, a 2018. i njegovu autobiografiju "The Mamba Mentality: How I Play". Mamba je bio Brajantov nadimak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.