SVIJET

Tramp predstavio dugo najavljivani mirovni plan za Izrael i Palestinu: "Dogovor stoljeća" međusobno priznanje

Predložio je rješenje dvije države, što podrazumjeva međusobno priznanje Izraela i Palestine, kao i smiještanje nove palestinske prijestolnice Istočni Jerusalim

Netanjahu i Tramp. AFP

Avaz.ba

28.1.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) sastao se danas u Bijeloj kući sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) i izlažio je svoj plan za Palestinu i jevrejsku državu. 

Tramp je naveo da je ovo "veliki korak ka miru", i predložio je rješenje dvije države, što podrazumjeva međusobno priznanje Izraela i Palestine, kao i smiještanje nove palestinske prijestolnice Istočni Jerusalim. On je rekao da su se Izraelci složili da pregovaraju na osnovu detaljne mape, koju će tek prikazati, i da će, ako se Izraelci slože sa njom, SAD podržati to rješenje koje je predstavio.

Prema tom planu, kako kaže Tramp, "palestinska teritorija će se udvostručiti". Iako će Izrael zadržati kontrolu nad Jerusalimom, morat će da osigura svim muslimanima siguran prolaz i pravo na molitvu u džamiji Al-Aksa. Taj plan podrazumjeva i potpunu demilitarizaciju palestinske države.

- Ukoliko palestinski lider Mahmud Abas prihvati plan i mir, SAD i druge zemlje bit će tu da pomognu na svakom koraku - rekao je Tramp dodajući da će SAD u tom slučaju "ponosno otvoriti svoju ambasadu u novoj palestinskoj prijestolnici".

Američki predsjednik je rekao da će Palestinci, ako prihvate plan, dobiti 50 milijardi pomoći od Vašingtona, koje će iskoristiti za stvaranje novih poslova, što će smanjiti siromaštvo i time, prema Trampovim željama dovesti do smirivanje situacije u Izraelu. On poziva Palestince da prestanu da podržavaju i finansiraju Hamas i organizaciju Islamskog džihada.

On je ponovio da je siguran da će Palestinci prihvatiti ovaj plan, i da je najbitnije voditi računa o mladim ljudima na Bliskom istoku, koji su budućnost tog regiona.  

Zatim je podsjetio na rat u Siriji i  izjavio kako su Amerikanci 100 posto zaslužni za pobjedu nad "Islamskom državom". Potom je spomenuo i ubistvo generala Kasema Sulejmanija, opravdao svoju odluku i za to dobio gromoglasan aplauz svih prisutnih, a najviše Netanjahua koji je stajao pored njega.

Poslije Trampa prisutnima se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. On se zahvalio Trampu na podršci koju jevrejska država uživa svih ovih godina.

- Ovo je historijski dan, koji nas podsheća na 14. maj 1948, dan kada je Hari Truman priznao državu Izrael. Gospodine predshedniče, mi ćemo pamtiti ovaj dan dok postojimo, pošto ste vi prvi lider koji je priznao naš suverenitet u Judeji i Samari, koja je ključna za naš opstanak. Vi ste iscrtali sjajnu budućnost i realističan put za svjetski mir - kazao je Netanjahu. 

Naveo je da Izrael od postanka traži mir sa arapskim državama, koji nisu uspjeli da postignu zbog palestinskih aspiracija ka samoopredjeljenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.