LOS ANĐELES

Drugo lice Kobija Brajanta: Pisao je knjige i pjesme, stvarao serije

Želio je da ga pamte kao osobu koja je stvarala priče koje su inspirisale djecu i porodice da se zbliže. Društvene mreže

Avaz.ba

28.1.2020

Pored košarke i porodice, Kobi Brajant(Kobe Bryant) imao je još jednu veliku ljubav - pričanje priča, što i ne čudi znajući da je veći dio života proveo filmskoj prjestonici svijeta Los Anđelesu. Prije dvije godine, podsjetimo, osvojio je Oskara za kratki animirani film "Draga košarko", a osnovao je produkcijsku kuću sa namjerom da "stvara priče koje inspirišu djecu i porodice da se zbliže jedni s drugima". 

Ljubav prema pričama

Brajantova ljubav prema pričama svo vrijeme je bila njegova pokretačka snaga. Trenutak kada je napustio NBA zauvek je sačuvao u pjesmi "Draga košarko", u kojoj je opisao ljubav prema igri koju gaji od svog djetinjstva, priznajući da je njegovo tijelo dalo sve što je moglo za ovaj sport. 

Na osnovu pjesme nastao je istoimeni film koji je Kobiju u 2018. godine donio Oskara za najbolji kratki animirani film.  

"Draga košarko" je producirala Brajantova kompanija Graniti Studio (Granity Studios). Brajant je osnovao Graniti sa idejom da stvara projekte u kojima će se spojiti njegove dvije ljubavi prema pričama i sportu. Iz ove kuće potekle su knjige, serije, podkasti i filmovi.  Nije mogao da spava od mnoštva ideja - serije, knjige, podkasti... 

Analizirao je "Hari Potera", "Ratove zvezda" i Dizni filmove kako bi naučio sve o mehanici priča i razvoju likova. Nekada mu se u glavi vrtjelo toliko ideja da nije mogao da spava, rekao je on za "Orange County Register", da bi usred noći otišao u svoju kancelariju, u kojoj su visile slike Stiva Džobsa, Volta Diznija i Dž. K. Raulinga.

U novembru je prilikom intervjua za CBS rekao kako bi želio da ga pamte kao "osobu koja je stvarala priče koje su inspirisale djecu i porodice da se zbliže jedni s drugima".

Saradnja sa Koeljom 

Graniti je uradio i seriju "Detalj" ("Detail") koja se vrtjela na ESPN Plus sports kanalu, a koju je napisao, producirao i vodio Brajant. On je također producirao “The Punies", podkast o fikcionalnim pričama mladih koji su sanjali velike sportske snove, a sarađivao je i sa piscem Veslijem Kingom na "Wizenard" seriji, franšizi za tinejdžere koja spaja fantaziju i sport.

Nakon njegove smrti svijet je saznao da je Kobi sarađivao i sa čuvenim piscem Paulom Koeljom na knjizi. Koeljo je tvitovao kako će knjigu obrisati, jer više nema smisla, piše Telegraf.

Prije dvije godine, podsjetimo, Kobi je osvojio Oskara za kratki animirani film "Draga košarko". Društvene mreže

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.