ALARMANTNO

Broj preminulih od koronavirusa popeo se na 132

Nekoliko zemalja pokušava evakuirati svoje građane iz Vuhana

Kina. AFP

Fena

29.1.2020

Broj smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u Kini naglo se povećao na 132 u srijedu, s gotovo 1.500 novozaraženih, a dužnosnici Japana saopćili su da su evakuirali svoje državljane iz Vuhana, grada u centralnoj Kini koji je epicentar epidemije.

Avion s 206 državljana Japana koji su evakuirani iz Vuhana stigao je na tokijski aerodrom "Haneda" u srijedu, a planirani su dodatni letovi. 

Nekoliko zemalja pokušava evakuirati svoje građane iz tog grada, a američki čarter-avion poletio je iz Vuhana u srijedu, no nije jasno ko je bio u avionu. 

Američki dužnosnici saopćili su da Bijela kuća razmatra suspendiranje letova u Kinu kao drastičnu mjeru kojom će pokušati pod kontrolu staviti širenje virusa. 

- Sve mogućnosti za sprečavanje širenja tog virusa moraju biti na stolu, uključujući ograničenja putovanja - pojasnio je ministar zdravstva Sjedinjenih Američkih Država. 


Kina. AFP

Bijela kuća svakodnevno održava sastanke o epidemiji i nadgleda letove na relaciji Kina - SAD, kao najvjerovatniju mogućnost širenja koronavirusa, tvrde izvori upoznati s tim pitanjem, iako je za sada odlučeno da se ne obustave letovi. 

Visoki dužnosnik administracije predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) potvrdio je da od aviokompanija nije zatraženo da obustave letove.  

Neke svjetske aviokompanije odlučile su da smanje broj letova do Kine.

Australija je najavila da će pomoći nekim građanima da napuste Hubei i stavit će ih u karantin.  

Zabilježeni su novi slučajevi širom svijeta, uključujući Njemačku, gdje su četiri osobe iz iste kompanije zaražene. 


Kina. AFP

Kineska nacionalna zdravstvena komisija saopćila je da se broj smrtnih slučajeva od koronavirusa povećao na 132. Gotovo svi smrtni slučajevi dogodili su se u provinciji Hubei, koja je u karantinu, a broj oboljelih, također, porastao je za 1.459 i sada je 5.974 zaraženih osoba.

Broj slučajeva u Kini sada premašuje brojku od 5.327 osoba, koje su zaražene tim akutnim respiratornim sindromom, koji podsjeća na SARS, koji je u periodu od 2002. do 2003. godine ubio oko 800 ljudi širom svijeta.  

Iako neki stručnjaci vjeruju da novi soj koronavirusa nije tako smrtonosan kao SARS, on je izazvao alarm jer se brzo širi, a ključne stavke o njemu još su nepoznate, poput toga je li zarazan prije nego što se simptomi pojave.  

Vuhan radi na izgradnji bolnice u kojoj će biti smješteni oboljeli i koja će imati kapacitet od hiljadu kreveta. Ta bolnica trebala bi biti završena do 3. februara, a kapacitet druge bolnice trebao bi biti proširen s 1.300 na 1.600 kreveta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.