UPOZORENJE

Šefovi WHO-a: Cijeli svijet mora biti na oprezu zbog koronavirusa

Za sutra je sazvan novi sastanak Odbora za vanredne situacije

Čelnici WHO-a se vratili iz Pekinga. AFP

Avaz.ba

29.1.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je danas Kinu za dosadašnji odgovor na epidemiju koronavirusa, ali je izrazila "veliku zabrinutost" zbog širenja virusa s čovjeka na čovjeka u tri druge zemlje. 

Za sutra je sazvan novi sastanak Odbora za vanredne situacije.

WHO je, također, pozvao cijeli svijet da djeluje protiv novog koronavirusa, kojim se već zarazilo više osoba nego SARS-om, dok su stotine stranaca evakuirane iz Vuhana, epicentra epidemije.

Nastavak rasta broja slučajeva i dokazi o prijenosu s čovjeka na čovjeka izvan Kine vrlo su zabrinjavajući. Iako su brojke izvan Kine i dalje relativno male, imaju potencijal za puno veću epidemiju - rekao je Tedros Adanom Gebriesus (Adhanom Ghebreyesus), generalni direktor WHO-a, po povratku iz Pekinga. 

200 Amerikanaca i 206 Japanaca evakuirano iz Vuhana. AFP

Od jučer je zabilježeno 26 novih smrtnih ishoda, objavile su u kineske vlasti. Do sada je 132 zaraženih umrlo uz oko 6.000 potvrđenih slučajeva zaraze u kontinentalnoj Kini, bez Hong Konga.

Broj zaraženih koronavirusom u Kini trenutno prelazi 5.327 ljudi koji su bili zaraženi SARS-om, virusom koji je 2002. i 2003. usmrtio oko 774 osoba, od kojih 349 na kineskom teritoriju.

Produžuje se popis zemalja u kojima se pojavila zaraza, a posljednje su Ujedinjeni Arapski Emirati i Finska.

- Cijeli svijet mora biti na oprezu, cijeli svijet mora djelovati - izjavio je danas u Ženevi Majkl Rajan (Michael Ryan), direktor Programa za vanredne zdravstvene situacije WHO-a.


Sutra sastanak

Organizacija će se sutra ponovo hitno sastati kako bi razmotrili predstavlja li sadašnja epidemija uzbunu za javno zdravstvo na međunarodnom nivou.

- Oni poduzimaju vanredne mjere suočeni s vanrednim izazovom - rekao je Rajan misleći na Kinu.

On je zajedno s Gebriesusom boravio u Kini ove sedmice.

- Mi smo na važnoj prekretnici u ovom slučaju - kazao je istaknuvši kako vjeruje da se "lanci prijenosa još mogu prekinuti".

Većina od više od 6.000 zaraženih nalazi se u Kini, samo 1 posto ili 68 slučajeva zabilježeno je do danas u 15 drugih zemalja. Ali zaraze među ljudima su zabilježene u tri zemlje izvan Kine, u Njemačkoj, Vijetnamu i Japanu, izjavio je Gebriesus.


Evakuacije iz Vuhana

Oko 200 Amerikanaca i 206 Japanaca evakuirano je iz Vuhana.

Oko 600 evropskih državljana, također, žele biti evakuirani iz tog grada, objavila je danas Evropska komisija.

Otkazana su sva sportska takmičenja koja su bila predviđena u februaru u Kini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.