RAMALAH

Palestinci na Zapadnoj obali protestiraju protiv američkog plana

Korišteni i suzavci

Fena

30.1.2020

Protesti Palestinaca zbog Trampovog plana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Brojni Palestinci povrijeđeni su danas gumenim mecima i zadobili su gušenje izazvano suzavcem kada su izraelski vojnici napali demonstrante u Ramalahu i Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali. 

U Ramalahu je veliki broj Palestinaca učestvovao u protestnom maršu ka sjevernom kraju grada, gdje izraelska vojska drži kontrolni punkt poznat kao DCO.

Kada su demonstranti koji su odgovorili na poziv političkih frakcija u Ramalahu da protestiraju protiv američkog takozvanog sporazuma stoljeća stigli do kontrolnog punkta, vojnici su ispaljivali gumene metke i suzavac kako bi rastjerali masu.

Brojnim demonstrantima ukazana je ljekarska pomoć na licu mjesta zbog povreda od gumenih metaka i zbog gušenja izazvanog suzavcem.

U Hebronu na jugu Zapadne obale Palestinci su se sukobili s izraelskim vojnicima na nekoliko lokacija, navodi se u izvještajima.

Sukobi su prijavljeni u centru Hebrona, koji je podijeljen na palestinsku H1 i izraelsku H2 zonu. Nekoliko ljudi je imalo teškoće zbog udisanja suzavca.

O sličnim sukobima je javljeno i iz izbjegličkog logora Arub i mjesta Sair, sjeverno od Hebrona, gdje su vojnici, također, rastjerali demonstrante korištenjem suzavca i gumenih metaka, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.