SVIJET

Tramp džamiju Al-Aksa nazvao "Al-Aqua"

Jedan tviteraš je ispod slike džamije kraj akva parka napisao: "Kada ne možete da odlučite da li da se molite ili da se spustite niz tobogan"

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

30.1.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), kada je predstavljao svoj dugoočekivani mirovni plan, takozvani Sporazum stoljeća, nazvao je čuvenu jerusalemsku džamiju Al-Aksa džamijom "Al-Aqua", što je izazvalo brojne komentare na Twitteru.

Arapski mediji podsećaju da je Al-Aksa jedno od najspornijih svetilišta u izraelsko-palestinskom sukobu, a nalazi se u srcu jerusalemskog Starog grada i smatra se trećom po značaju u islamu.

Džamija je na Brdu hrama - kako to mjesto zovu Jevreji jer su tamo nekada bili drevni jevrejski hramovi, a muslimani ga zovu Uzvišeno utočište (Haram el-Šarif).

Tramp je u utorak u Bijeloj kući svečano proglasio da će Izrael, u saradnji s jordanskim kraljem Abadulahom, "osigurati da status quo Brda hrama bude očuvan" na osnovu mirovnog plana koji garantira da se "svi muslimani koji žele da ga posjete u miru i mole se u džamiji Al-Aksa, mogu da to čine".

Jedan tviteraš je ispod slike džamije kraj akva parka napisao: "Kada ne možete da odlučite da li da se molite ili da se spustite niz tobogan."

Neke je ta greška podsjetila na akvarij i na pop grupu "Aqua" i njen hit "Barbie Girl". 

Bilo je i poređenja Trampove greške i arapske riječi ''Al Aqwa'', što znači najjači.

Ta riječ - najnoviji Trampov gaf, proglašena je i za pojam "kombinacije džamije i vodenog parka".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.