SVIJET

Šamar Vašingtonu iz Londona: 5G mrežu u Britaniji će ipak graditi "Huawei"

Vijeće tvrdi da se bilo kakvom opasnošću, koja proizlazi iz poslovnog sporazuma s kineskim tehnološkim divom, može “sigurno upravljati”

''Huawei''. Agencije

Avaz.ba / Logično.com

30.1.2020

Ko bi ikada rekao da će se Velika Britanija nakon Brexita i  s Borisom Džonsonom (Johnson) na čelu otvoreno suprotstaviti američkim interesima i Donaldu Trampu (Trump)? Istina je da postoje nacionalni interesi koji zbližavaju Vašington i London, ali ima i onih koji to nisu... 

Nakon što se riješio Evropske unije, London želi djelovati samostalno i Vijeće za nacionalnu sigurnost Velike Britanije je odlučilo nastaviti posao s "Huaweijem", iako se kineska kompanija smatra visokim rizikom. 

Vijeće tvrdi da se bilo kakvom opasnošću koja proizlazi iz poslovnog sporazuma s kineskim tehnološkim divom može “sigurno upravljati”.

Prema vladinom izvoru koji navodi "The Telegraph", otkazivanje sporazuma s "Huaweijem" o 5G mrežama koštalo bi britanske banke desetke miliona funti i dovelo do značajnih kašnjenja i troškova za potrošače.

To je odluka britanske vlade, kako je izvijestio "The Guardian", koju je odbranio ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Raab), koji je insistirao na tome da se o "Huaweiju" zna sve, uključujući rizike koje kineska firma predstavlja, više nego o bilo kojoj drugoj kompaniji na svijetu.


Zgrada kompanije "Huawei". Agencije

Potom je rekao da će vlada uvesti stroga pravila kako bi ograničila "Huaweijev" utjecaj i radila na diverzifikaciji tržišta.

- Uspostavljamo jedan od najjačih sigurnosnih režima za telekomunikacije u svijetu. ''Huaweiju'' će biti zabranjeno ''jezgro'' 5G mreže i rad na osjetljivim mjestima kao što su nuklearne i vojne strukture, a vlada će zakonodavno ograničiti njegov tržišni udio na 35 posto - rekao je Dominik Rab.

- Vlada je uvjerena da će nam ove mjere omogućiti da ublažimo potencijalni rizik koji predstavlja lanac opskrbe i da se borimo protiv niza prijetnji, bilo da je riječ o kibernetičkom kriminalu ili napadima koje sponzorira neka država - navodi se u izjavi ministarstva za digitalnu kulturu, medije i sport Velike Britanije.

Dakle, Boris Džonson se otvoreno usprotivio Donaldu Trampu, a odluku britanske vlade su u Vašingtonu i Pekingu pozdravili na potpuno različite načine, što je logično.

Sjedinjene Države, prema anonimnom izvoru koji su citirali američki i britanski mediji, kažu da su razočarane odlukom kojom je Velika Britanija dala prednost 5G mreži "Huaweija". Prema Bijeloj kući ne postoje nikakva sigurnosna jamstva da bi se nepouzdanim dobavljačima povjerio bilo koji dio 5G mreže, te se naglašava da Vašington namjerava raditi s Ujedinjenim Kraljevstvom na isključivanju nepouzdanih dobavljača iz 5G mreža.





Boris Džonson. Agencije

S druge strane, zadovoljstvo Pekinga i kineske kompanije je očito.

- Već više od 15 godina isporučujemo vrhunsku tehnologiju telekomunikacijskim operaterima u Velikoj Britaniji. Potvrdit ćemo svoje solidno iskustvo pružanjem podrške našim kupcima koji ulažu u 5G mreže, promičući ekonomski rast i pomažući Velikoj Britaniji da ostane konkurentna na globalnoj razini. Vjerujemo da su raznoliko tržište dobavljača i poštena konkurencija neophodni za izgradnju pouzdane i inovativne mreže, kao i za jamstvo potrošačima da će imati pristup najboljoj dostupnoj tehnologiji - objašnjava potpredsjednik "Huaweija" Viktor Zang (Victor Zhang).

Uprava Donalda Trampa je rekla da su “razočarani” potezom vlade Borisa Džonsona, a u američkom Senatu su pozvali na temeljitu reviziju odnosa britanskih i američkih obavještajnih službi, prenosi "Sky News".

Iako će posao kojeg će "Huawei" izvesti u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će praćen brojnim ograničenjima, ove mjere nisu dovoljne da odagnaju strahove kritičara koji vjeruju da će sudjelovanje "Huaweija" u projektu omogućiti Pekingu pristup tajnim podacima.

Administracija Donalda Trampa rekla je da su Sjedinjene Države razočarane odlukom Britanije i Bijela kuća će biti sve upornija u zahtjevu za revizijom postojeće razmjene informacija između tajnih službi dviju zemalja, napominje "Sky News".

- To je tužna istina. Naš poseban odnos postao je manje poseban nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo s otvorenim rukama prihvatilo policijske komesare iz "Huaweija" - član Obavještajnog odbora američkog Senata, republikanac Ben Sas.


Donald Tramp. Agencije

Drugi senator, Tom Koton (Cotton), rekao je da je dopuštanje kineskoj kompaniji da razvija 5G mrežu u Britaniji poput puštanja KGB-a da na Zapadu izgradi svoju telefonsku mrežu tijekom Hladnog rata. Senator Koton je pozvao američke vlasti da pažljivo provjere američko-britansku razmjenu obavještajnih podataka”.

5G tehnologija, koja je u središtu polemike, podrazumijeva mnogo veće brzine prijenosa podataka i omogućuje komunikaciju s velikim brojem objekata i mjesta. Očekuje se da će to dovesti do sljedećeg vala inovacija, među kojima su automobili s automatskim upravljanjem ili mogućnost daljinskog obavljanja kirurških operacija pomoću robota, objašnjava "Sky News".

Britanski kanal navodi kako je "Huawei" je vodeći svjetski pružatelj mobilnih mreža, a njegova oprema smatra se pristupačnom i visoko kvalitetnom.

Međutim, kritičari tvrde da bi kineski zakon mogao natjerati kompaniju na špijunažu, iako njeni predstavnici odbacuju te navode.

Kao što smo naveli, dio ograničavajućih odluka britanskih vlasti je i da "Huawei" neće pružiti jezgru 5G, komponentu koja nadzire povezivanje pametnih telefona i mreže i pomaže u upravljanju prometom podataka. Također neće imati ni pristup tajnim lokacijama kao što su nuklearna postrojenja i vojne baze, stoga je očito su američki strahovi više usmjereni na gubitak tržišta, nego na curenje tajnih podataka.

" Huawei" je rekao da su ih “ohrabrile” izjave britanskih vlasti.

- Ovo rješenje, temeljeno na dokazima dovest će do bolje, sigurnije i isplativije telekomunikacijske infrastrukture za budućnost - za "Sky News" je rekao je Viktor Zang, potpredsjednik kineske tehnološke tvrtke.

Odluka o 5G-u donesena je u vrlo teškom vremenu. Vlada Borisa Džonsona pokušava sklopiti novi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, a istovremeno očekuje razvoj odnosa s Kinom, skreće pozornost "Sky News".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.