ŽENEVA Svjetska zdravstvena organizacija odlučila danas

Upaljeni alarmi: WHO proglasio koronavirus globalnom opasnošću

Smatra se da će ova mjera dovesti do poboljšane koordinacije

Avaz.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu opasnost epidemijiskih razmjera zbog posljedica koje je izazvao koronavirus.

- Glavni razlog ove dekleracije nije ono što se događa u Kini, nego u ostalim državama - rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejsus.

Globalno je potvrđeno 7.818 zaraženih, od toga ih je 7.736 u Kini, a 1.370 pacijenata je u kritičnom stanju. Nadalje, 12.167 ljudi se nalazi pod kontrolom zbog moguće zaraze.

- Naša najveća briga je potencijal da se virus ne proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom, odnosno one koje nisu spremne da se sa njim nose - dodao je Gebrejsus.

Sjedinjene Države zabilježile su prvi prenos koronavirusa s osobe na osobu u toj zemlji, dok je u Francuskoj zabilježen šesti slučaj oboljenja od tog virusa.

Najnovija žrtva je suprug žene iz Illinoisa koja je ranije putovala u Kinu i kod koje je potvrđena zaraza virusom, javlja Njujork Tajms.

Gebrejsus je na konferenciji za novinare kazao da je brzina kojom je Kina otkrila epidemiju, izolovala virus, sekvencirala genom i podijelila ga sa SZO i svijetom, "veoma impresivna i neobična".

- Kina je zapravo postavila novi standard u odgovoru na epidemiju. To nije pretjerivanje - rekao je šef SZO.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u liječenju bolesnih, spašavanju života i stavljanju epidemije pod kontrolu.

- Zahvaljujući njihovim naporima, broj slučajeva u ostatku svijeta do sada je relativno mali. Sada je 98 slučajeva u 18 zemalja izvan Kine, uključujući osam slučajeva prenošenja sa čovjeka na čovjeka u četiri zemlje - Njemačkoj, Japanu, Vijetnamu i SAD. Do sada nije evidentirana nijedna smrt van Kine, na čemu svi moramo da budemo zahvalni. Iako je ovaj broj još uvijek relativno mali u poređenju sa brojem slučajeva u Kini, svi zajedno moramo sada djelovati kako bismo ograničili dalje širenje - upozorio je Gebrejsus.

Istakao je i da SZO i dalje vjeruje u sposobnost Kine da kontrolira epidemiju.

- Ljudima Kine i svima onima širom svijeta koji su pogođeni ovim izbijanjem, poručujem da stojimo uz vas. Mi marljivo sarađujemo sa nacionalnim i međunarodnim partnerima u javnom zdravstvu kako bismo ovu epidemiju stavili pod kontrolu što je brže moguće".

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na