ŽENEVA

Upaljeni alarmi: WHO proglasio koronavirus globalnom opasnošću

Smatra se da će ova mjera dovesti do poboljšane koordinacije

Avaz.ba

30.1.2020

Koronavirus: Globalna opasnost - Avaz
Koronavirus: Globalna opasnost - Avaz
Koronavirus: Globalna opasnost - Avaz
Koronavirus: Globalna opasnost - Avaz
Koronavirus: Globalna opasnost - Avaz

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu opasnost epidemijiskih razmjera zbog posljedica koje je izazvao koronavirus.

- Glavni razlog ove dekleracije nije ono što se događa u Kini, nego u ostalim državama - rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejsus.

Globalno je potvrđeno 7.818 zaraženih, od toga ih je 7.736 u Kini, a 1.370 pacijenata je u kritičnom stanju. Nadalje, 12.167 ljudi se nalazi pod kontrolom zbog moguće zaraze.

- Naša najveća briga je potencijal da se virus ne proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom, odnosno one koje nisu spremne da se sa njim nose - dodao je Gebrejsus.

Sjedinjene Države zabilježile su prvi prenos koronavirusa s osobe na osobu u toj zemlji, dok je u Francuskoj zabilježen šesti slučaj oboljenja od tog virusa.

Najnovija žrtva je suprug žene iz Illinoisa koja je ranije putovala u Kinu i kod koje je potvrđena zaraza virusom, javlja Njujork Tajms.

Gebrejsus je na konferenciji za novinare kazao da je brzina kojom je Kina otkrila epidemiju, izolovala virus, sekvencirala genom i podijelila ga sa SZO i svijetom, "veoma impresivna i neobična".

- Kina je zapravo postavila novi standard u odgovoru na epidemiju. To nije pretjerivanje - rekao je šef SZO.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u liječenju bolesnih, spašavanju života i stavljanju epidemije pod kontrolu.

- Zahvaljujući njihovim naporima, broj slučajeva u ostatku svijeta do sada je relativno mali. Sada je 98 slučajeva u 18 zemalja izvan Kine, uključujući osam slučajeva prenošenja sa čovjeka na čovjeka u četiri zemlje - Njemačkoj, Japanu, Vijetnamu i SAD. Do sada nije evidentirana nijedna smrt van Kine, na čemu svi moramo da budemo zahvalni. Iako je ovaj broj još uvijek relativno mali u poređenju sa brojem slučajeva u Kini, svi zajedno moramo sada djelovati kako bismo ograničili dalje širenje - upozorio je Gebrejsus.

Istakao je i da SZO i dalje vjeruje u sposobnost Kine da kontrolira epidemiju.

- Ljudima Kine i svima onima širom svijeta koji su pogođeni ovim izbijanjem, poručujem da stojimo uz vas. Mi marljivo sarađujemo sa nacionalnim i međunarodnim partnerima u javnom zdravstvu kako bismo ovu epidemiju stavili pod kontrolu što je brže moguće".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.