SENAT

Nastavljeno suđenje Donaldu Trampu: Odluka se očekuje sutra

Legitimno sve što predsjednik radi ako ocijeni da je to u nacionalnom interesu

Donald Tramp. Avaz

Avaz.ba

30.1.2020

U Senatu SAD nastavljeno je suđenje predsjedniku Donaldu Trampu (Trump). U ovoj fazi senatori postavljaju pitanja demokratama iz Predstavničkog doma, koji traže Trampovu smjenu, i advokatima Bijele kuće koji tvrde da predsjednik nije učinio ništa zbog čega zaslužuje opoziv.

Rasprava se danas vodila oko tvrdnje koju je dan ranije u odgovoru na pitanja senatora iznio Trampov advokat Alan Deršovic (Dershowitz).

On je kazao da je legitimno sve što predsjednik radi ako ocijeni da je to u nacionalnom interesu.

- Ako predsjednik uradi nešto što mu pomaže da bude ponovo izabran u javnom intersu, to se ne može tumačiti kao "usluga za uslugu" koja rezultira opozivom - kazao je Trampov advokat.

Vođa tima demorkata Adam Šif (Schiff) ocijenio je prije početka rasprave da su tvrdnje Deršovica "nevjerovatni argumenti proizašli iz očaja".

- Ako predsjednik vjeruje da će mu neka “usluga za uslugu” pomoći da bude reizabran i ako vjeruje da je njegov reizbor u javnom interesu, onda nema veze koliko je ta “usluga za uslugu” bazirana na korupciji. Ne mogu da vjerujem da neko ovde uopšte iznosi takav argument. Odbrana predsjednika se nije na tome bazirala. Mi treba da prihvatimo premisu da predsjednik može da radi šta hoće, da traži usluge za uslugu, da nekome daje vojnu pomoć ili traži stranoj zemlji da se miješa u američke izbore, ako mu sve to pomaže da bude reizabran? Jedini razlog za takav argument je da je vaš klijent kriv. To je očajnički argument… Ovo je normalizacija bezakonja - rekao je Šif.


Senat o opozivu Trampa. Avaz

Sutra bi Senat trebalo da raspravlja o prijedlogu demokrata da se na suđenju saslušaju i svjedoci, među kojima je i Trampov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (Joe). Međutim, republikanci koji imaju većinu u Senatu, rekli su ranije da postoji šansa da se suđenje završi u petak.

Republikanski senator Džon Baraso (John Barroso) rekao je da je "jasno da sve ide ka tome da u petak bude izrečena presuda".

Očekuje se da Donald Tramp bude oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa - zbog čega je demokratski Predstavnički dom u decembru 2019. izglasao njegov opoziv.

Tramp je optužen da je ukrajiskog predsjednika Volodimira Zelenskog uslovljavao isplatom američke vojne pomoći i od njega tražio da istraži poslovanje sina potencijalnog protivkandidata na izborima Džozefa Bajdena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.