EPIDEMIJA

Koronavirus: Kako prepoznati simptome i ko je ugrožen

Prijenos se, najvjerovatnije, događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem ili kad neko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči

WHO je jučer zbog virusa proglasio globalno vanredno stanje. Agencije

Avaz.ba

31.1.2020

Koronavirus zasad je odnio najmanje 213 života u Kini te se proširio i na druge države na gotovo svim kontinentima. 

Šta zasad (ne) znamo o tom novom virusu? 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) krajem decembra je upozorena na nekoliko slučajeva upale pluća u kineskom gradu Vuhanu. Sedmicu kasnije kineske vlasti su potvrdile da su identificirale novi virus, a WHO je jučer zbog te bolesti proglasio globalno vanredno stanje.


Koliko je opasan

Novi virus koji su naučnici imenovali 2019-nCoV je koronavirus, iz porodice virusa koji uključuju običnu prehladu i ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). 

Infekcija koronavirusom ima niz simptoma poput visoke temperature, kašlja, gubitka daha i teškoća u disanju.

Još se ne zna koliko je koronavirus smrtonosan. Iako teški slučajevi dovode do upale pluća i smrti, mogući su i oni blaži u kojima se bolest ni ne primijeti. Velik dio onih koji su dosad stradali imali su ranijih zdravstvenih tegoba, bili su stariji i oslabljenih imunoloških sistema.


Kako se prenosi i kako se može spriječiti

Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još nije jasno koliko lako se to događa. Agencije

Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još nije jasno koliko lako se to događa. Većina slučajeva zabilježena je kod ljudi koji su bili u Vuhanu, kod članova porodica zaraženih ili zdravstvenih radnika.

Prijenos se, najvjerovatnije, događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem ili kad neko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči.

  

Kako bi se smanjila vjerovatnost zaraze, WHO preporučuje često pranje ruku, prekrivanje usta i nosa pri kihanju i kašljanju te izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženima.

Američki centar za sprečavanje i kontrolu bolesti poručio je onima koji su razvili simptome kašljanja i visoke temperature, a koji su u posljednjih 14 dana bili u Kini, da se odmah jave zdravstvenim službama kako bi se procijenilo trebaju li biti testirani.

Zasad ne postoji vakcina za koronavirus.


Gdje se proširio

Gotovo 10 hiljada slučajeva zabilježena je u Kini, u i oko Vuhana, grada s više od 11 miliona stanovnika.  

Zaraza je potvrđena i u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Maleziji, Nepalu, Šri Lanki, Singapuru, Tajlandu, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Državama i Vijetnamu.

WHO pomno prati slučajeve prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka izvan Vuhana, jer to daje naznaku da virus ima potencijal daljnjeg širenja. Zasad je zabilježeno barem osam slučajeva takvog prijenosa u četiri države izvan Kine, uključujući SAD, Njemačku i Japan.


Šta čine vlasti

Vuhan, odakle je potekao virus, pretvara se u karantin. Agencije

Kineska vlada pretvorila je Vuhan u karantin kako bi zaustavila širenje virusa. Brojne inozemne vlade, među njima i američka, savjetuju svojim građanima da ne putuju u Kinu te su započele izvlačiti svoje državljane iz tog grada u kojem je epidemija i krenula.

WHO je preporučio da se ne ograničava promet ili trgovina s Kinom.  


Je li koronavirus poput SARS-a

Novi virus je soj koronavirusa, poput SARS-a koji je 2002. i 2003. ubio gotovo 800 ljudi.

No, za razliku od SARS-a, također nastalog u Kini, vjeruje se kako se novi virus može širiti tokom inkubacijskog perioda koji traje između jednog i 14 dana, potencijalno i prije nego što zaražena osoba pokaže simptome.

Novi virus nije smrtonosan kao SARS, ali zasad je zabilježen veći broj zaraženih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.