EPIDEMIJA Svijet je u panici

Koronavirus: Kako prepoznati simptome i ko je ugrožen

Prijenos se, najvjerovatnije, događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem ili kad neko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči

Avaz.ba

WHO je jučer zbog virusa proglasio globalno vanredno stanje

Foto: Agencije


Koronavirus zasad je odnio najmanje 213 života u Kini te se proširio i na druge države na gotovo svim kontinentima. 

Šta zasad (ne) znamo o tom novom virusu? 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) krajem decembra je upozorena na nekoliko slučajeva upale pluća u kineskom gradu Vuhanu. Sedmicu kasnije kineske vlasti su potvrdile da su identificirale novi virus, a WHO je jučer zbog te bolesti proglasio globalno vanredno stanje.

Koliko je opasan

Novi virus koji su naučnici imenovali 2019-nCoV je koronavirus, iz porodice virusa koji uključuju običnu prehladu i ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). 

Infekcija koronavirusom ima niz simptoma poput visoke temperature, kašlja, gubitka daha i teškoća u disanju.

Još se ne zna koliko je koronavirus smrtonosan. Iako teški slučajevi dovode do upale pluća i smrti, mogući su i oni blaži u kojima se bolest ni ne primijeti. Velik dio onih koji su dosad stradali imali su ranijih zdravstvenih tegoba, bili su stariji i oslabljenih imunoloških sistema.

Kako se prenosi i kako se može spriječiti

  • Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još nije jasno koliko lako se to događa

    Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još nije jasno koliko lako se to događa

    Foto: Agencije


Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još nije jasno koliko lako se to događa. Većina slučajeva zabilježena je kod ljudi koji su bili u Vuhanu, kod članova porodica zaraženih ili zdravstvenih radnika.

Prijenos se, najvjerovatnije, događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem ili kad neko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči.

  

Kako bi se smanjila vjerovatnost zaraze, WHO preporučuje često pranje ruku, prekrivanje usta i nosa pri kihanju i kašljanju te izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženima.

Američki centar za sprečavanje i kontrolu bolesti poručio je onima koji su razvili simptome kašljanja i visoke temperature, a koji su u posljednjih 14 dana bili u Kini, da se odmah jave zdravstvenim službama kako bi se procijenilo trebaju li biti testirani.

Zasad ne postoji vakcina za koronavirus.

Gdje se proširio

Gotovo 10 hiljada slučajeva zabilježena je u Kini, u i oko Vuhana, grada s više od 11 miliona stanovnika.  

Zaraza je potvrđena i u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Maleziji, Nepalu, Šri Lanki, Singapuru, Tajlandu, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Državama i Vijetnamu.

WHO pomno prati slučajeve prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka izvan Vuhana, jer to daje naznaku da virus ima potencijal daljnjeg širenja. Zasad je zabilježeno barem osam slučajeva takvog prijenosa u četiri države izvan Kine, uključujući SAD, Njemačku i Japan.

Šta čine vlasti

  • Vuhan, odakle je potekao virus, pretvara se u karantin

    Vuhan, odakle je potekao virus, pretvara se u karantin

    Foto: Agencije


Kineska vlada pretvorila je Vuhan u karantin kako bi zaustavila širenje virusa. Brojne inozemne vlade, među njima i američka, savjetuju svojim građanima da ne putuju u Kinu te su započele izvlačiti svoje državljane iz tog grada u kojem je epidemija i krenula.

WHO je preporučio da se ne ograničava promet ili trgovina s Kinom.  

Je li koronavirus poput SARS-a

Novi virus je soj koronavirusa, poput SARS-a koji je 2002. i 2003. ubio gotovo 800 ljudi.

No, za razliku od SARS-a, također nastalog u Kini, vjeruje se kako se novi virus može širiti tokom inkubacijskog perioda koji traje između jednog i 14 dana, potencijalno i prije nego što zaražena osoba pokaže simptome.

Novi virus nije smrtonosan kao SARS, ali zasad je zabilježen veći broj zaraženih.

Više o:

Kina Koronavirus
NA VRH

Podijeli članak na