MIT I DANAS ŽIVI

Sedam gavrana "čuva" britansku krunu: Prijesto će pasti ako oni odu

Od pamtivijeka je Londonski toranj nastanjivalo sedam crnih gavrana. Imena sadašnjih su: Jubilej, Haris, Grip, Roki, Erin, Papi i Merlina

Kraljevska porodica smatra da su gavrani inteligentne ptice i da svaka od njih ima svoju ličnost. Agencije

Avaz.ba

31.1.2020

Za britansku krunu gavrani Londonskog tornja predstavljaju „prijetnju“ veću od drugih, pa su posebno pažljivi prema njima, kao da su kraljevske. Za to je zaslužna legenda koja datira od davnina i koja se poštuje kao da je nepisan zakon.

Vjeruje se da je Karlo II prvi insistirao na zaštiti vrana Kule. Agencije

Od pamtivijeka je Londonski toranj nastanjivalo sedam crnih gavrana. Imena sadašnjih su: Jubilej, Haris, Grip, Roki, Erin, Papi i Merlina.

Borave u Saut Lavnu, na sedam minuta od Bakingemske palače, odakle ih pažljivo posmatraju.

Prema legendi, Kraljevstvo i Londonski toranj će pasti ako šest gavrana napusti Toranj.

Vjeruje se da je Karlo II prvi insistirao na zaštiti vrana Tornja, pošto je upozoren da će kruna i sam toranj pasti ako je gavrani napuste.

Kraljevska porodica smatra da su gavrani inteligentne ptice i da svaka od njih ima svoju ličnost. One mogu imitirati zvukove, da se igraju i da čak rješavaju logičke probleme.

Gavrani brižljivo posmatraju Bakingemsku palatu. Agencije

O gavranima brine profesionalni dreser koji im povremeno i obrezuje pera. Sedam ptica može letjeti, ali zahvaljujući povremenom obrezivanju, osigurava se da ne idu daleko i da ostanu na tom području, tako da nikada ne napuštaju zgradu.

Dreser je, također, odgovoran i za hranjenje gavrana dva puta dnevno i za vođenje računa o posebnom režimu ishrane, u kom su zastupljeni miševi, pilići, pacovi i razno sirovo meso.

Desert je obično kolačić natopljen krvlju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.