STAVOVI Predsjednik Francuske

Makron: Brexit je historijski alarm

Ovaj izlazak je šok

Avaz.ba
01.02.2020 01:10

Emanuel Makron

Foto: AFP

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ocijenio je da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja "historijski alarm", koji bi trebao primorati Uniju na poboljšanje.

Makron je rekao da je evropskim građanima "više nego ikad" potrebna ujedinjena Evropa kako bi odbranili svoje interese koje ugrožavaju SAD i Kina i da bi izašli nakraj s izazovima kao što su klimatske promjene, migracije i tehnološki napredak.

- Ovaj izlazak je šok. To je historijski alarm, koji se mora čuti u svakoj od naših zemalja, u cijeloj Evropi, te da nas natjera na razmišljanje - kazao je Makron.

On je kritizirao "laži, preuveličavanja, pojednostavljivanja", koji su obilježili britansku kampanju za Brexit 2016. godine.

Založio se za "jasniji evropski projekt", koji bi bio jednostavniji i relevantniji za njene građane.

- Danas je tužan dan, hajde da to ne skrivamo. Ali, to je i dan koji nas mora voditi ka tome da radimo stvari drugačije - rekao je francuski predsjednik.

On je dodao da će uskoro posjetiti Veliku Britaniju u nadi da će dvije zemlje izgraditi nov, "što je moguće bliži" odnos.

Velika Britanija večeras u ponoć po centralnoevropskom vremenu napustila je Uniju. Tada počinje period tranzicije, u kojem će London pregovarati o uvjetima novog odnosa s EU i njenim članicama.

Komentari

NA VRH