EPIDEMIJA

Kineski "demon": Kada će koronavirus dostići svoj vrhunac

Napori za rano otkrivanje bolesti i izolaciju bili ispravni

Si Đinping: Koronavirus je "demon". Avaz / AFP

Avaz.ba

1.2.2020

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je kako je novi tip koronavirusa, koji se ubrzano širi Vuhanom, “demon” koji mora biti pobijeđen, ali vodeći stručnjaci nisu saglasni u odgovoru na pitanje koliko će vremena biti potrebno da se bolest stavi pod kontrolu.

Džong Nanšan, stručnjak za respiratorne bolesti koji je odigrao ključnu ulogu u borbi Kine protiv epidemije teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2002. i 2003. godine, vjeruje da bi stopa širenja virusa mogla dostići vrhunac početkom februara.

Vrhunac za sedam do deset dana. Avaz

- Mislim da će dostići vrhunac za sedam do deset dana, poslije toga više neće biti velikog povećanja broja zaraženih - rekao je Džong.

On je, također, ocijenio da su kineski napori za rano otkrivanje bolesti i izolaciju bili ispravni.

- Nakon što smo uradili te dvije stvari, prilično smo sigurni da ćemo spriječiti novo naglo povećanje broja oboljelih. SARS je trajao skoro pet ili šest mjeseci, ali ne vjerujem da će novi koronavirus opstati toliko dugo - ocijenio je on.

S druge strane, Gabrijel Liung, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Hong Kongu, izjavio je kako su istraživanja pokazala da se bolest već sada lako prenosi s čovjeka na čovjeka u svim velikim gradovima u kontinentalnom dijelu Kine i upozorio na opasnost od pandemije.

Prekretnica u epidemiji 8. februara. AFP

Gao Fu, direktor kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kaže da je “optimista” i vjeruje da bi “prekretnica” u epidemiji mogla uslijediti 8. februara.

- Ako se budemo pridržavali sadašnjih mjera, situacija bi mogla krenuti nabolje u skoroj budućnosti - rekao je on. 

Prema njegovoj procjeni, to bi se moglo desiti prije 8. februara.

Džon Edmunds, profesor Instituta za higijenu i tropske bolesti u Londonu, specijaliziran za izradu modela infektivnih bolesti, smatra kako “niko ne može tačno predvidjeti kada će bolest dostići vrhunac”, ali da ne vjeruje da bi se to moglo desiti prije aprila ili maja.

Profesor epidemiologije Univerziteta Kolumbije V. Ijan Lipkin, na pitanje kada očekuje vrhunac epidemije, odnosno usporavanje širenja zaraze, odgovorio je:

- Nemam kristalnu kuglu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.