MINSK

Novi šamar Rusiji: Pompeo najavio da su SAD spremne Bjelorusiju snabdjeti naftom

Naši proizvođači energije su spremni da isporuče 100 posto nafte koja vam treba po konkurentnim cijenama, rekao je Pompeo

Pompeo i Makej: Susret u Minsku. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

1.2.2020

Sjedinjene Američke Države su spremne Bjelorusiju u potpunosti snabdjeti energetskim resursima, po konkurentnim cijenama, izjavio je to američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) u Minsku.

- Naši proizvođači energije su spremni da isporuče 100 posto nafte koja vam treba po konkurentnim cijenama - rekao je Pompeo poslije sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i šefom diplomatije Vladimirom Makejom.

Pompeo je prvi američki državni sekretar koji je posjetio Bjelorusiju u posljednjih 26 godina, i to u vrijeme napetih odnosa između Minska i Moskve zbog energetskih pitanja.

Prema navodima agencija, ocjenjuje se da Pompeova izjava predstavlja "šamar Rusiji" pošto je ta zemlja nedavno obustavila isporuku nafte Bjelorusiji. 

Američki državni sekretar je na sastanku s Lukašenkom rekao da se nada da će pomoći da se Bjelorusiji pruži prilika da ostvari "suverenitet i nezavisnost" kojima teži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.