TRAGEDIJE

Ovo je pilot koji je odveo Kobija Brajanta u smrt

Bio je blizak prijatelj košarkaške legende

Ara je volio letjeti. Facebook

Avaz.ba

1.2.2020

Ara Zobajan (Zobayan, 50) je jedan od poginulih u helikopterskoj nesreći u Kalabasasu u nedjelju, 26. januara.

Zapravo, on je upravljao letjelicom koja je udarila u brdo i u smrt odvela devet osoba, među kojima i Kobija Brajanta (Kobe Bryant) i njegovu kćerku Đijanu (Giana). 

Kolege i prijatelji tvrde da je Ara bio sjajna osoba, uvijek spremna na šalu, ali i da pomogne svakome u nevolji, a opće je poznato i da je bio blizak s članovima porodice Brajant. 

Ara Zobajan je bio iskusan pilot, koji je posjedovao dozvolu za letenje pomoću instrumenata (IFR), odnosno u uvjetima smanjene vidljivosti. Ara je i dan ranije imao let od okruga Orandž do okruga Ventura. Za njega je to predstavljalo rutinu. 


Kobi Brajant i Đijana. Arhiv

Međutim, u nedjelju je magla bila previše gusta, a vlasnik helikoptera Sikorski S-76B, firma "Island Ekspress Helikopters", nije posjedovala dozvolu za let pomoću instrumenata.

Zobajan je bio prinuđen obići dolinu San Fernando, sve dok nije uspio da se vrati na rutu i ponovo počne da prati autoput.  

U posljednjem obraćanju putem radioveze Ara je kontroli zračnog saobraćaja rekao da se "penje, kako bi izbjegao sloj oblaka", a onda je helikopter udario u brdo.  

Ara se u letenje zaljubio kao tinejdžer, kada je turističkim letom prešao Grand kanjon. Godinama kasnije počeo je da pilotira i do kobnog 26. januara imao je više od 8.200 sati u zraku!  

Zobajan je bio glavni pilot svoje kompanije, a Kobi Brajant nije jedina NBA zvijezda koju je vozio.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.