VELIKA BRITANIJA

Nakon terorističkog napada u Londonu, Džonson pooštrava zakon

Amana je policija upucala nakon što je izbo tri osobe u Londonu

Džonson: Moje misli su s povrijeđenim žrtvama i njihovim voljenima. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

3.2.2020

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) najavio je strožije zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu, koji je počinio osuđenik za islamistički terorizam prerano otpušten iz zatvora, a koji je čak i svoju djevojku nagovarao da odrubi glavu vlastitim roditeljima, prenijeli su jutros britanski mediji.

Sudeša Amana (Sudesh Amman), koji je zatvoren 2018. godine za „zločin povezan s islamističkim terorističkim aktivnostima“ te pušten polovinom služenja trogodišnje zatvorske kazne, policija je upucala nakon je izbo ljude u londonskoj ulici.

- Objavit ćemo daljnje planove za nužne izmjene u sistemu po pitanju optuženika za terorističke prekršaje. Moje misli su s povrijeđenim žrtvama i njihovim voljenima - istakao je Džonson. 



U jučerašnjem napadu u Londonu ranjene tri osobe. Twitter

Napadač Aman bio je zatvoren zbog promoviranja nasilnih islamističkih materijala pa je čak i svoju djevojku ohrabrivao da odrubi glavu svojim roditeljima. Bio je pod nadzorom u vrijeme napada.

Prije dvije godine proglašen je krivim zbog posjedovanja terorističkih dokumenata i dijeljenja terorističkih publikacija.

U trenutku kad se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam imao je 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, rekle su vlasti. Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u aprili 2018. godine te su ga mjesec poslije naoružani policajci uhapsili u sjevernom Londonu.

Prije tri godine Aman je objavio fotografiju vođe Islamske države Abu Bakra el-Bagdadija, koji je ubijen tokom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku „da je Islamska država tu da ostane“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.