VATIKAN

Je li ovo najbolji papa ikad: Raskošnu palaču dao beskućnicima

U potpunosti se razlikuje od spavaonica koje sam do sada posjećivao, ta mjesta su ličila na štalu krcatu stokom, kaže Breca

Papa Franjo: Ljepota zacjeljuje. NBC

Avaz.ba

3.2.2020

"Palaco Miljiori" na Trgu svetog Petra u Vatikanu, zdanje iz 19. stoljeća u posjedu Rimokatoličke crkve, postao je dom beskućnicima.

Do prošle godine u palači su boravile časne sestre iz crkvenog reda Kalasancijane, nakon čega je ovo zdanje renovirano.

Zbog svoje blizine ključnim tačkama u Vatikanu, bilo je prijedloga da se palača pretvori u hotel.

Ipak, papa Franjo je odlučio da "Palaco Miljiori" nadalje bude siguran dom za beskućnike, prenosi NBC News. 

Prilikom svečanog otvaranja renoviranog zdanja, Papa je poručio da ljepota zacjeljuje. On je blagoslovio palaču 31. januara, uoči Svjetskog dana siromaštva.

Palača, koja nosi nezvaničan naziv "Palača siromaha", trenutno je dom za oko 50 beskućnika, koji nastanjuju 16 spavaćih soba, dok im tople obroke pripremaju volonteri.

- Ovo mjesto je za mene dom. Imam svoj krevet, sobu i kupatilo. U potpunosti se razlikuje od spavaonica koje sam do sada posjećivao. Ta mjesta su ličila na štalu krcatu stokom - kaže Mario Breca (Brezza, 53), novi stanar Papinog skloništa. 

Osim toga što je živio na ulici, amputirana mu je noga zbog ozbiljne bolesti, a živi od državne invalidnine u iznosu od 270 eura mjesečno.

Karlo Santoro (Carlo), pripadnik katoličkog dobrotvornog udruženja Zajednice Sv. Egidija, koja je bila uključena u ovaj projekt, smatra da je "Palaco Miljiori" pravi spoj krajnosti.

- Riječ je o raskošnom zdanju, tik pored Trga i Bazilike svetog Petra, koje nastanjuju oni koji donedavno nisu ni imali krov nad glavom - kazao je Santoro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.