TERORIZAM

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Londonu

Pripadnik ISIL-a odgovoran za napad. AFP

Avaz.ba

3.2.2020

Islamska država preuzela je odgovornost za napad nožem u Londonu, saopćila je novinska agencija te grupe Amak.

- Izvršilac napada u četvrti Stritem u južnom Londonu je borac ISIL-a, koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja - stoji u saopćenju.


Sudeša Amana (20) policija je upucala nakon što je u nedjelju izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici.

Bio je 2018. zatvoren zbog terorističkih aktivnosti i pušten nakon odsluženja polovine trogodišnje zatvorske kazne.

Najavljeni strožiji zakoni. AFP

Aman je hvalio ISIL, dijelio El-Kaidine materijale na internetu i poticao svoju djevojku da roditeljima odrubi glavu. U vrijeme napada bio je pod nazorom britanskih službi.

Premijer Boris Džonson (Johnson) najavio je strožije zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu koji je počinio taj osuđenik za terorizam prerano otpušten iz zatvora.


U školi je napisao da bi se "najradije raznio"

U trenutku kad se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, Aman je imao 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, prenose mediji u Velikoj Britaniji. Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u aprilu 2018. te su ga mjesec poslije naoružani policajci uhapsili u sjevernom Londonu. 

U decembru 2017. Aman je objavio fotografiju vođe Islamske države, Ebu Bakra el-Bagdadija, koji je ubijen u oktobru tokom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku "da je Islamska država tu da ostane".

Policija je rekla da je podijelio internetsko izdanje El-Kaidinog časopisa sa svojom porodicom, a u raspravi o školi s bratom napisao je da bi se "najradije raznio".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.