SENAT

Demokrati pozvali republikance da glasaju za opoziv Trampa

Očekivano, republikanski senatori su pozvali na oslobađanje predsjednika optužbi

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

4.2.2020

Demokratski tužioci jučer su tražili da Senat opozove Donalda Trampa (Trump), u završnim riječima posebno upućenima republikancima koje su pozvali da se suprotstave svom predsjedniku "bez moralnog kompasa".

- Kad predsjednik pokuša primorati saveznika da mu pomogne varati na izborima i potom to sakriti, moramo reći da je bilo dosta. Dokazali smo da je Tramp kriv. Sada budite pravedni i nepristrasni i osudite ga - rekao je demokrata i glavni tužilac Adam Šif (Schiff) članovima gornjeg doma Kongresa koji će svoju odluku donijeti u srijedu.  

Republikanci stoje iza Trampa

Ipak, malo je vjerovatno da će se Senat odlučiti za Trampov opoziv. Za to su potrebne dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, a 53 republikanca koji imaju većinu stoje iza Trampa. Šif im se zbog toga direktno obratio.  

Ne možete vjerovati ovom predsjedniku da će učiniti ono što je ispravno. Nećete ga promijeniti i vi to znate - rekao im je, dodavši kako je sigurno da će Tramp opet pokušati varati na nadolazećim izborima 3. decembra.  


Adam Šif. AFP

Očekivano, republikanski senatori ranije su pozvali na oslobađanje predsjednika optužbi.

Došao sam vam danas zatražiti da odbacite optužbe - za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju kongresne istrage protiv predsjednika. Nije ništa loše učinio - rekao je advokat Bijele kuće Pat Čipolone (Cipollone), predstavljajući Trampa žrtvom procesa opoziva čiji je cilj, po njemu, spriječiti da aktuelni predsjednik na izborima 3. decembra dobije novi mandat. 

- Nije baš dobro biti ovdje na početku izborne sezone - kada se u Ajovi odvijaju prvi demokratski predizbori - rekao je Čipolone.


Optužbe protiv Trampa

Trampa se optužuje da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Džou Bajdenu (Joe Biden) i njegovom sinu Hanteru (Hunter), koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Tramp bivšeg američkog potpredsjednika, potencijalnog protukandidata na izborima u decembru, optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.