SENAT Završne riječi

Demokrati pozvali republikance da glasaju za opoziv Trampa

Očekivano, republikanski senatori su pozvali na oslobađanje predsjednika optužbi

Avaz.ba

Donald Tramp

Foto: AFP


Demokratski tužioci jučer su tražili da Senat opozove Donalda Trampa (Trump), u završnim riječima posebno upućenima republikancima koje su pozvali da se suprotstave svom predsjedniku "bez moralnog kompasa".

- Kad predsjednik pokuša primorati saveznika da mu pomogne varati na izborima i potom to sakriti, moramo reći da je bilo dosta. Dokazali smo da je Tramp kriv. Sada budite pravedni i nepristrasni i osudite ga - rekao je demokrata i glavni tužilac Adam Šif (Schiff) članovima gornjeg doma Kongresa koji će svoju odluku donijeti u srijedu.  

Republikanci stoje iza Trampa

Ipak, malo je vjerovatno da će se Senat odlučiti za Trampov opoziv. Za to su potrebne dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, a 53 republikanca koji imaju većinu stoje iza Trampa. Šif im se zbog toga direktno obratio.  

Ne možete vjerovati ovom predsjedniku da će učiniti ono što je ispravno. Nećete ga promijeniti i vi to znate - rekao im je, dodavši kako je sigurno da će Tramp opet pokušati varati na nadolazećim izborima 3. decembra.  

  • Adam Šif

    Adam Šif

    Foto: AFP


Očekivano, republikanski senatori ranije su pozvali na oslobađanje predsjednika optužbi.

Došao sam vam danas zatražiti da odbacite optužbe - za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju kongresne istrage protiv predsjednika. Nije ništa loše učinio - rekao je advokat Bijele kuće Pat Čipolone (Cipollone), predstavljajući Trampa žrtvom procesa opoziva čiji je cilj, po njemu, spriječiti da aktuelni predsjednik na izborima 3. decembra dobije novi mandat. 

- Nije baš dobro biti ovdje na početku izborne sezone - kada se u Ajovi odvijaju prvi demokratski predizbori - rekao je Čipolone.

Optužbe protiv Trampa

Trampa se optužuje da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Džou Bajdenu (Joe Biden) i njegovom sinu Hanteru (Hunter), koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Tramp bivšeg američkog potpredsjednika, potencijalnog protukandidata na izborima u decembru, optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina.  
NA VRH

Podijeli članak na