ALARMANTNO

WHO: Prerano je reći kada će epidemija koronavirusa doživjeti vrhunac

SARS, ili teški akutni respiratorni sistem, bolest je iz iste porodice virusa kao i trenutna epidemija

Upozorenje iz WHO-a o koronavirusu. Agencije

Avaz.ba

4.2.2020

Doktor koji je predvodio odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na epidemiju SARS-a 2002/03. godine izjavio je da je prerano reći kada će epidemija novog koronavirusa doživjeti vrhunac, ali da izgleda da je epidemija još u porastu. 

Dejvid Hejman (David Heymann) kazao je da se nagli rast kineskih slučajeva bolesti u posljednjim danima djelimično može pripisati činjenici da su kineski zvaničnici proširili svoju potragu na blaže slučajeve, ne samo na ljude s upalom pluća.

Upozorenje iz WHO-a o koronavirusu. Agencije

Hejman je odbio prognozirati kada bi virus u končanici mogao stvoriti pandemiju ili epidemiju širom svijeta. Sudeći prema WHO-a, pandemija zahtijeva održivu transmisiju bolesti u barem dvije svjetske regije.

Kazao je da će, dok se novi virus širi van Kine, naučnici steći mnogo bolji uvid u bolest.

- Ono što ćemo vidjeti je jasniji prirodni historijat bolesti. To će se desiti jer će svi kontakti ljudi koji su boravili u tim zemljama (u kojima se virus pojavio) biti nadzirani veoma pažljivo - kazao je.

SARS, ili teški akutni respiratorni sistem, bolest je iz iste porodice virusa kao i trenutna epidemija, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.