BRISEL

Usvojena nova metodologija: Proširenje EU na zapadni Balkan je prioritet

Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu, kazao Varhelji

Varhelji: Mora biti jasno da se može ići unazad. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

5.2.2020

Usvojena je nova metodologija pregovora o priključenju Evropskoj uniji. Komesar za proširenje Oliver Varhelji (Várhelyi) poručio je da je cilj Unije da se proširi na cijeli zapadni Balkan.

On je, obrazlažući novu metodologiju pristupanja, rekao da je proširenje EU geostrateški cilj Brisela.

Naveo je da je prijedlog nove metodologije pristupanja EU zasnovan na četiri principa: kredibilnost, predvidljivost, dinamičnost i političko upravljanje.

- Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu. Ali, uzmite, naprimjer, ekonomski sektor i činjenicu da zemlje koje idu brže s ekonomskim reformama mogu sada brže početi i završiti taj klaster, što će biti povezano s dodatnim investicijama kao podsticajem - objašnjava Varhelji.

Poslanici usvojili novu metodologiju. AFP

Komesar za proširenje kaže da će predložena podjela pregovaračkih poglavlja po oblastima doprinijeti dinamičnijem procesu pregovora i pristupanja.

Varhelji je iznio "ponudu" EU da se pregovori u okviru određenog klastera, odnosno oblasti, mogu zavrišti i za godinu, ukoliko je zemlja kandidat spremna za primjenu reformi u određenim oblastima.

- Mora biti jasno da se može ići unazad ukoliko zemlje na zadovoljavajući način ne provode reforme. Suspenzija fondova je jedan od načina sankcioniranja, kao i ponovno otvaranje pregovora u poglavljima koja su već zatvorena - objašnjava Varhelji.

Komesar naglašava da za Komisiju i zemlje članice prosperitet i stabilnost zapadnog Balkana ostaju "prioritet".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.