VAŠINGTON

Urnebesna reakcija: Tramp namjerava vladati zauvijek

Bio optužen za zloupotrebu položaja i opstrukcije Kongresa

Tramp: Ostaje predsjednik SAD. Agencije

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

5.2.2020

Senat koji je pod kontrolom republikanaca danas je odbacio sve optužbe protiv aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Podsjećamo, Tramp je bio optužen za zloupotrebu položaja i opstrukcije Kongresa, te je zbog odluke Zastupničkog doma, koji je pod kontrolom Demokrata izveden na sud.

U prvoj optužnici koja je Trampa teretila za zloupotrebu položaja Senat ga je proglasio nevinim. Da je zloupotrijebio položaj glasalo je 42 senatora, a da nije glasalo je 52 senatora.

U drugom članku impičmenta koji je odobrio Zastupnički dom, Senat je glasao o drugoj optužbi, a to je Donald Tramp opstruirao Kongres odbijanjem saradnje u vezi s istragom.

I tu je Senat oslobodio Trampa većinskom voljom republikanaca, koji kontroliraju Senat. Da je kriv glasalo je ukupno 47 senatora, a da je nevin glasalo je 53.

Tramp se optuživao da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o mogućem protukandidatu iz Demokratske stranke Džou Bajdenu (Joe Biden), kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu. 

Nedugo nakon odluke Senata Tramp se oglasio na Twitteru. Osim komičnog video snimka, samo je napisao:

- Izdat ću zvanično saopćenje u srijedu iz Bijele kuće kako bi prodiskutirali pobjedu DRŽAVE zbog prevare od opoziva.

Video možete pogledati ispod:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.