SEUL Djevojka stigla iz Vuhana

U Južnoj Koreji iz bolnice otpušten drugi pacijent oporavljen od koronavirusa

Do sada prijavljena 23 potvrđena slučaja bolesti u ovoj zemlji

Fena
06.02.2020 16:35

Najmanje 23 osobe u Južnoj Koreji oboljele od koronavirusa

Foto: AFP

U Južnoj Koreji je iz bolnice otpušten drugi pacijent s koronavirusom jer je došlo do potpunog oporavka i nema znakova bolesti, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

Tridesetopetogodišnja Kineskinja, koja je u Južnu Koreju stigla iz kineskog grada Vuhan, epicentra nove epidemije koronavirusa, bila je prva osoba kojoj je potvrđena ova bolest u toj zemlji, navodi korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Dijagnosticiran joj je virus 20. januara na Međunarodnom aerodromu "Incheon" na putu u drugu zemlju i prvobitno je liječena od upale pluća. Od tada se oporavila i svi testovi su se pokazali negativnim na prisustvo virusa, piše južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Doktori koji su je liječili u "Incheon Medical" centru zapadno od Seula u posljednjih 18 dana rekli su da su koristili lijek za liječenje ljudskog virusa imunodeficijencije kaletra. Isti lijek korišten je i na drugom pacijentu, koji je pušten u četvrtak.

Dodali su da je neizvjesno da li lijek zapravo djeluje, iako znaju da ih njihove kolege u Kini koriste na svojim pacijentima.

Ljekari su rekli da je njihova kineska pacijentica izrazila želju da se vrati kući u Vuhan.

Njenim puštanjem smanjen je broj kineskih državljana koji se liječe od virusne infekcije u Južnoj Koreji na tri.

Južna Koreja do sada je prijavila 23 potvrđena slučaja bolesti. Otpuštanjem drugog pacijenta smanjen je broj trenutno liječenih pacijenata na 21.

Komentari

NA VRH