KINA

Li je pokušao upozoriti svijet: Koronavirus ga je ubio

U decembru u svojoj bolnici primijetio sedam slučajeva zaraze nepoznatim virusom za koji je mislio da ima sličnosti sa SARS-om

Li Venliang. Screenshot

Avaz.ba

6.2.2020

Ljekar koji je među prvima pokušao upozoriti svijet na opasnosti koronavirusa umro je nakon što je zaražen upravo tim opasnim virusom.

Li Venliang u bolnici u Vuhanu radio je kao oftalmolog. Krajem decembra poslao je dramatično upozorenje o koronavirusu. Zbog toga ga je posjetila policija početkom januara, rekli su mu da ne širi glasine.

On je prije nekoliko dana iz bolničkog kreveta podijelio svoju priču. 

- Pozdrav svima. Ja sam Li Venliang, oftalmolog u Središnjoj bolnici Vuhan - napisao je Venliang na kineskoj društvenoj mreži Weibo i započeo sa svojom pričom. 

Venliang je u decembru u svojoj bolnici primijetio sedam slučajeva zaraze nepoznatim virusom za koji je mislio da ima sličnosti sa SARS-om, virusom koji je 2003. uzrokovao globalnu epidemiju. 


Li Venliang. Screenshot

On je 30. decembra upozorio svoje kolege ljekare da bi se moglo raditi o vrlo zaraznoj bolesti i savjetovao im da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli zarazu. Četiri dana kasnije posjetila ga je policija, odnosno službenici iz Ureda za javnu sigurnost, koji su mu predali pismo u kojem je optužen da je "davao lažne informacije" koje su "ozbiljno narušile društveni poredak".

Službeno Vas upozoravamo da ćete biti privedeni pravdi ako nastavite širiti ovakve neosnovane glasine - pisalo je u pismu. 

Venliang je bio jedna od osam osoba koje je policija u to vrijeme nadgledala zbog "širenja nevjerodostojnih glasina". 

Krajem januara Venliang je na Weibu objavio kopiju pisma i ispričao šta se dogodilo. U međuvremenu su mu se lokalne vlasti izvinile, ali bilo je kasno za izvinjenje, jer su se tog istog mjeseca mnogi zdravstveni radnici zbog slabe zaštite zarazili koronavirusom. 

Ista stvar dogodila se i samome Venliangu. Samo sedam dana nakon posjete policije liječio je ženu koja je imala glaukom, a nije znao da je i zaražena novim koronavirusom. Uskoro je dobio temperaturu i počeo kašljati te završio u bolnici. Razboljeli su se i njegovi roditelji, koji su, također, ostali na bolničkom odjelu. 

Na kraju je od opasne bolesti preminuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.