SVIJET Na Arapskom poluotoku

Tramp otkrio da su SAD ubile vođu El-Kaide

AQAP je počinio beskrupulozno nasilje nad civilima, a nastojao je izvesti i potaknuti brojne napade na Sjedinjene Države, poručio je američki predsjednik

Avaz.ba

Donald Tramp, Kasim al Rimi

Foto: Agencije


Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) izjavio je jučer da su Sjedinjene Američke Države u borbi protiv terorizma u Jemenu ubile Kasima el-Rimija (Qasim al-Raymi), vođu islamističke skupine El-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP). 

Pod Rimijem AQAP je počinio beskrupulozno nasilje nad civilima u Jemenu, a nastojao je izvesti i potaknuti brojne napade na Sjedinjene Države i naše snage - kazao je Tramp. 

On nije htio otkriti kada je Rimi likvidiran. 

- Njegova smrt dodatno degradira AQAP i globalni pokret El-Kaide te nas približava uklanjanju prijetnji koje te skupine predstavljaju našoj nacionalnoj sigurnosti - poručio je američki predsjednik.

  • Nije otkriveno kad je Rimi likvidiran

    Nije otkriveno kad je Rimi likvidiran

    Foto: Agencije


SAD smatraju AQAP jednim od najsmrtonosnijih ogranaka mreže El-Kaide, terorističke organizacije koju je osnovao Osama bin Laden.

Iako su izvještaji iz Jemena posljednjih dana sugerirali su da je Rimi ubijen u udaru bespilotne letjelice u Maribu, gradu u središtu Jemena, oko 135 kilometara istočno od glavnog grada Sane, zvanične potvrde za to nije bilo.

NA VRH

Podijeli članak na