SVIJET

Tramp otkrio da su SAD ubile vođu El-Kaide

AQAP je počinio beskrupulozno nasilje nad civilima, a nastojao je izvesti i potaknuti brojne napade na Sjedinjene Države, poručio je američki predsjednik

Donald Tramp, Kasim al Rimi. Agencije

Avaz.ba

7.2.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) izjavio je jučer da su Sjedinjene Američke Države u borbi protiv terorizma u Jemenu ubile Kasima el-Rimija (Qasim al-Raymi), vođu islamističke skupine El-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP). 

Pod Rimijem AQAP je počinio beskrupulozno nasilje nad civilima u Jemenu, a nastojao je izvesti i potaknuti brojne napade na Sjedinjene Države i naše snage - kazao je Tramp. 

On nije htio otkriti kada je Rimi likvidiran. 

- Njegova smrt dodatno degradira AQAP i globalni pokret El-Kaide te nas približava uklanjanju prijetnji koje te skupine predstavljaju našoj nacionalnoj sigurnosti - poručio je američki predsjednik.


Nije otkriveno kad je Rimi likvidiran. Agencije

SAD smatraju AQAP jednim od najsmrtonosnijih ogranaka mreže El-Kaide, terorističke organizacije koju je osnovao Osama bin Laden.

Iako su izvještaji iz Jemena posljednjih dana sugerirali su da je Rimi ubijen u udaru bespilotne letjelice u Maribu, gradu u središtu Jemena, oko 135 kilometara istočno od glavnog grada Sane, zvanične potvrde za to nije bilo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.