TVRDE NAUČNICI

Izgleda da nisu slijepi miševi: Je li ova životinja izvor koronavirusa

Koronavirus je usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30 hiljada

Vjeruje se da je epicentar zaraze tržnica u Vuhanu. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

7.2.2020

Kineski naučnici utvrdili su da je ljuskavac, sisavac kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, mogući izvor koronavirusa koji je usmrtio više od 600 ljudi, prenose agencije.

- Posljednje otkriće bit će od velikog značaja za prevenciju i kontrolu porijekla virusa - objavio je na službenim stranicama poljoprivredni fakultet Univerziteta u južnoj Kini koji je predvodio istraživanje.

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji iako je zaštićen međunarodnim pravom. Meso ljuskavca smatra se delicijom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini, navodi Svjetski fond za zaštitu prirode.

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji. Agencije

Koronavirus je usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30 hiljada. Vjeruje se da je epicentar zaraze tržnica u Vuhanu u centralnoj provinciji Hubei, gdje se prodaju i divlje životinje.

Genom novog soja koronavirusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 posto s onim zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Xinhua. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci "najvjerovatniji domaćin" virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.