ŠOKANTNO Haška klinika dobiva sve više zahtjeva

Više od 3.000 zahtjeva za eutanaziju u Nizozemskoj

Svakog radnog dana 13 osoba dolazi nam sa molbom: "Pomozite mi, ne mogu više ovako", navodi direktor klinike Steven Pleiter

Avaz.ba
08.02.2020 12:51

Konačna odluka o eutanaziji rezultat je složenog postupka koji uključuje iscrpne razgovore sa pacijentom, analizu medicinske dokumentacije i provjeru postupka sa zakonom

Foto: Agencije

Jedina klinika specijalizirana za eutanaziju u Nizozemskoj, prvoj državi koja je legalizirala tu praksu, objavila je da je lani primila više od 3.000 zahtjeva, 22 posto više nego lani.

Centar za eutanaziju u Hagu navodi u saopćenju da je “lani primio 3.122 zahtjeva, najviše od 2012.", otkako postoji ta ustanova, te “mnogo veći broj od predviđenog”. Od pristiglih zahtjeva, prihvaćeno ih je skoro 900.

- Svakog radnog dana 13 osoba dolazi nam sa molbom: "Pomozite mi, ne mogu više ovako" - navodi direktor klinike Steven Pleiter.

Velik porast od 2019.

Broj zahtjeva bio je stabilan 2017. i 2018., a snažan porast dogodio se u 2019., saopćio je centar ne navodeći razloge rasta.

Prema posljednjim službenim raspoloživim podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, 6.126 osoba podvrgnulo se 2018. godine eutanaziji u Nizozemskoj.

Većinu su činili pacijenti oboljeli od raka. Nizozemska je prva zemlja koja je legalizirala eutanaziju 2002., a ubrzo ju je slijedila Belgija.

  •  Najmanje dva doktora moraju potvrditi da nema drugog razumnog rješenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje
    Najmanje dva doktora moraju potvrditi da nema drugog razumnog rješenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje Foto: Agencije

Može je tražiti svako stariji od 12 godina

Eutanaziju, prema nizozemskom zakonu, može zatražiti svaka osoba starija od 12 godina.

Djeca sve do dobi od 16 godina moraju zatražiti dopuštenje svojih roditelja ili staratelja.

Najmanje dva doktora moraju potvrditi da nema drugog razumnog rješenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje.

Konačna odluka o eutanaziji rezultat je složenog postupka koji uključuje iscrpne razgovore sa pacijentom, analizu medicinske dokumentacije i provjeru postupka sa zakonom.

U slučaju bez presedana, u Nizozemskoj je 2019. godine ljekar oslobođen tužbe za eutanaziju pacijentice oboljele od Alzheimera.

NA VRH