TUGA

Tri brata imaju manje od šest godina i sva trojica imaju rak

Ukoliko se tumor savlada dok je još u oku, više od 95 posto pacijenata se izliječi

Tri brata oboljela od raka. GoFundMe

Avaz.ba

9.2.2020

Petogodišnji Tristan, trogodišnji Kejzon (Caison) i šestogodišnji Karter (Carter) imaju retinoblastom, od koga najčešće obolijevaju mala djeca.

Riječ je o rijetkom obliku raka s kojim najveću borbu sada vode mališani i njihovi roditelji Aron Raš (Aaron Rush) i njegova supruga Andži (Angie) iz Marete u Džordžiji, prenosi "Daily Mail". 

Porodica živi u neizvjesnosti, jer ne znaju koliko će dječaci još morati da se liječe niti koliko će još moći da plaćaju liječenje, dok žive u strahu da će neko od djece ostati bez oka, kao što se desilo njihovoj majci.

Dječaci dobro podnose terapiju. GoFundMe

Andži Raš retinoblastom je otkriven kad je bila beba i ostala je bez lijevog oka kad je imala samo šest mjeseci. Rak može biti nasljedan i ljekari su upozoravali par na vjerovatnoću od 50 posto da njihova djeca, također, obole.

– Imam ogromnu grižu savjesti, jer znam da sam ja mogla da im prenesem bolest – izjavila je Andži za WXIA.

Redovni odlasci kod ljekara i na terapiju stvaraju veliki psihički stres, ali tu je i problem novca. Morali su prodati kuću i preseliti se kod Andžinih roditelja.

Borba je počela 2015., kad je najstarijem Tristanu, koji je imao samo mjesec, otkriven retinoblastom. Riječ je o bolesti koja pogađa mrežnjaču, tanak sloj tkiva koji oblaže zadnji dio oka i pretvara svjetlost u signale koji stižu do mozga. Najčešći simptomi su bijela mrlja u zjenici kada se oko izloži svjetlosti, crvenilo i oticanje očiju.

Ukoliko se tumor savlada dok je još u oku, više od 95 posto pacijenata se izliječi, pokazuju podaci Naučne bolnice "St. Jude".


Porodica živi u neizvjesnosti. GoFundMe

Tristan je svakog mjeseca odlazio u Dječiju bolnicu u Atlanti na magnetnu rezonancu, hemoterapiju i terapiju laserom.

Dvije godine kasnije, par je dobio drugog sina Kejzona, kojem je bolest dijagnosticirana na rođenju pa je i on podvrgnut liječenju. Prije šest mjeseci, Andži je rodila Kartera, koji je bio zdrav sve do 6. januara, kad je i njemu otkriven tumor na oba oka.

Andži i Aron se nadaju da će njihova priča podstaknuti ljude dobre volje da doniraju novac za naučna istraživanja raka kod djece.

– Više donacija dovest će do smanjenja neželjenog djelovanja, djeca će možda manje vremena provoditi u bolnici i imat će normalniji život – navodi se na njihovoj stranici na sajtu GoFundMe, gdje prikupljaju novac za pokrivanje troškova liječenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.