NEVRIJEME

Oluja napravila haos: Saobraćajni kolaps širom sjeverne Evrope

U Velikoj Britaniji otkazane su desetine letova, željezničke kompanije smanjile su broj odlazaka i polazaka zbog nadolazeće kiše i jakog vjetra

Saobraćajni kolaps širom sjeverne Evrope. Agencije

Srna

9.2.2020

Snažna zimska oluja izazvala je saobraćajni kolaps širom sjeverne Evrope, javljaju agencije.

U Škotskoj su tri osobe povrijeđene kad se zbog oluje urušio krov paba, javlja agencija PA. Isti izvor navodi da je region pogodila oluja "Ciara" s vjetrom koji je puhao brzinom od 130 kilometara na sat. 

U Velikoj Britaniji su otkazane desetine letova, željezničke kompanije smanjile su broj odlazaka i polazaka zbog nadolazeće kiše i jakog vjetra, a otkazane su i neke trajektne linije.

Meteorolozi u Njemačkoj rekli su da će oluja, koja se ovdje zove "Sabina", večeras pogoditi sjeverne i centralne dijelove, a sutra ujutro i jug zemlje.

Očekuju se udari vjetra od skoro 120 kilometara na sat.


Očekuju se udari vjetra od skoro 120 kilometara na sat - Avaz
U Velikoj Britaniji otkazane desetine letova - Avaz
Njemački meteorolozi najavili da će oluja večeras pogoditi sjeverne i centralne dijelove - Avaz
U Škotskoj tri osobe povrijeđene - Avaz
Skoro 60 letova otkazano je danas na aerodromu u Briselu - Avaz
+1

Željeznička kompanija "Deutsche ban" saopćila je danas da će neki priobalni regioni i druga područja biti pogođeni snažnom olujom i više neće biti prohodni za vozove.

Kompanija je saopćila da je provela opsežne pripreme pred oluju, navodi DPA.

Na licu mjesta su mobilne ekipe s opremom za uklanjanje oborenog drveća i vodova sa puta. Aerodromi u Frankfurtu, Hamburgu, Berlinu i Kelnu također su se pripremili za oluju.

I Belgija se priprema za oluju nakon što je Kraljevski meteorološki institut upozorio da će nevrijeme zahvatiti cijelu zemlju. Skoro 60 letova otkazano je danas na aerodromu u Briselu, javila je agencija Belga.

Kraljevski meteorološki institut izdao je upozorenje zbog vjetra koji će puhati brzinom od skoro 110 kilometara na sat i može da izazove ozbiljnu štetu.

Zbog jakog vjetra, "očekuju se otkazivanja i kašnjenja letova u odlasku i dolasku na briselski aerodrom", saopćila je uprava aerodroma.

Meteorolozi u Nizozemskoj upozoravaju vozače da ili ne voze ili da bude posebno oprezni, dok je fudbalska asocijacija otkazala sve današnje mečeve u profesionalnoj ligi.

Kao mjeru predostrožnosti, kompanija KLM otkazala je desetine evropskih letova sa i ka aerodromu "Shiphol" u Amsterdamu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.