HAOS

Kijara hara Evropom: Zatvorene ceste, otkazani letovi, stanovništvo bez struje

U Velikoj Britaniji su 92.000 kućanstava ostale bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili.

Haos u Evropi. AFP

Avaz.ba

9.2.2020

Oluja hara zapadnom Evropom, gdje su snažni vjetrovi i obilne kiše prekinuli ili poremetili željeznički, zračni i pomorski saobraćaj, a veliki broj ostao je bez struje.

"Deutsche Ban" će počevši sa Sjevernom Rajnom - Vestfalijom postupno zaustaviti sav međugradski željeznički saobraćaj u glavnim željezničkim stanicama, objavila je željeznica na svojoj mrežnoj stranici. 

Voz koji je saobraćao između Amsterdama i Berlina, s 300 do 350 putnika, naletio je na srušeno drvo u okolici Emslanda, na zapadu zemlje, rekla je glasnogovornica "Deutsche Bahna" za agenciju "France Presse".

Vatrogasci su stigli na mjesto događaja kako bi raščistili prugu. Željeznički saobraćaj promet na zapadu i sjeveru zemlje već je bio prekinut zbog srušenog drveća. Više njemačkih međunarodnih aerodroma moralo je otkazati letove zbog oluje koja je stigla sa sjevera i polako se kreće prema jugu.

Frankfurt, Berlin, Minhen, ali i Keln i Hanover, među ostalima, morali su otkazati polijetanja i slijetanja aviona. 

Izdato upozorenje u Njemačkoj

Ovakve vremenske prilike mogle bi potrajati do ponedjeljka, a njemačka meteorološka služba izdala je upozorenje koje vrijedi do ponedjeljka u 18 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu.

U Francuskoj, gdje se najjači udari oluje očekuju na sjeveru zemlje, za 42 departmana je izdan narančasti meteoalarm, a stanovnicima je upućen poziv da se klone šumovitih područja i obale te da ne isplovljavaju na more.

Francuska - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Najgore u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji, koju je ova zimska oluja najviše pogodila, zračni, željeznički i pomorski promet poremećen je zbog jake kiše i udara vjetra jačih od 130 km/h. 

U Velikoj Britaniji su 92.000 kućanstava ostale bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili.

"Met Office" je u Aberdaronu, selu na sjeveru Velsa, zabilježio udare vjetra od 150 km/h.

Deseci letova su otkazani ili kasne, a "British Airways" je putnicima koji u nedjelju trebaju putovati ponudio mogućnost odgode leta. I "Virgin Atlantic" je otkazao nekoliko letova iz Heathrowa, najveće zračne luke u zemlji.


Velika Britanija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Otkazano otvorenje EPK

Trajektni sobraćaj između Kalais i Dovera bio je u nedjelju u podne prekinut "do drukčije odluke".

U Galveju, u Irskoj, u subotu navečer otkazana je svečanost otvorenja Europske prijestolnice kulture 2020., a aviokompanija "Aer Lingus" upozorila je na moguće kašnjenje i otkazivanje letova.

Zračni saobraćaj u Belgiji također je poremećen, otkazano je šezdesetak letova u polasku i u dolasku u briselsku zračnu luku.

U Luksemburgu će javne škole u ponedjeljak biti zatvorene zbog upozorenja na iznimno loše vremenske prilike toga dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.