TURBULENCIJE

Potres na političkoj sceni Njemačke: Merkel nema pod kontrolom svoju nasljednicu

Njena moć u stranci i uredu vlade bliži se kraju

Odavno se govori o završetku ere kancelarke Angele Merkel. Arhiv

Avaz.ba / DW

13.2.2020

Najava Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer)  da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednice CDU-a i njeno odustajanje od kandidature za kancelarku potresle su nesigurnu i dijelom dezorijentiranu stranku. Potres se nastavlja.

CDU je doživio katastrofu i sada nastoji pronaći izlaz. I druga velika narodna stranka SPD luta već duže vrijeme u potrazi za samom sobom, svojim određenjem i političkim kursom.

Baš kao što je početkom ljeta 2019. socijaldemokratkinja Andrea Nales (Andrea Nales) dala ostavku na mjesto šefice najstarije njemačke političke stranke, tako i demokršćanka Anegret Kramp-Karenbauer 13 mjeseci kasnije najavljuje povlačenje, iako je na čelu CDU-a bila svega 14 mjeseci. 




Imena i nagađanja

Samo imena, nagađanja i glasine. Kada je riječ o tome ko će biti budući šef CDU-a i kandidat za kancelara, ulog je puno veći. Stranka mora razjasniti pitanje svog zajedništva i kako shvata samu sebe. Odavno CDU ne liči na jedinstvenu stranku, što se pokazalo u Tiringiji, ali i na saveznoj razini, u svakodnevnom radu, u saradnji jednih s drugima, a posebno jednih protiv drugih - što je sve češći trend. A samo prije 11 sedmica, na Kongresu CDU-a u Lajpcigu, klicalo se predsjedavajućoj Anegret Kramp-Karenbauer,  koja je tamo otvoreno progovorila nakon stalnih kritika.

Njemačka se nalazi pred „godinom odluke“. Neće se odlučivati samo o tome hoće li i kako vladajuća stranka CDU ostati u saveznoj vladi ili ne. Pod znakom pitanja su tradicionalni parlamentarizam u Njemačkoj, značaj stranaka, stranačka disciplina i sloboda zastupnika da odlučuju po savjesti. A glavno je pitanje žele li se demokršćanske stranke i na koji način suprotstaviti desničarskim populističkim snagama i ekstremnim strujama. 

Anegret Kramp-Karenbauer je svoju odluku da podnese ostavku na dužnost predsjednice CDU-a temeljila na "jakim centrifugalnim silama" u društvu, za koje je potreban jak CDU pod složnim vodstvom. Konačno, radi se o budućnosti demokratije u Njemačkoj. Nakon gotovo 71 godinu od osnivanja, SR Njemačkoj predstoji test opstojnosti. Možda ova zemlja stoji i pred krajem dosadašnjeg stranačkog sistema.

Rastuća nestabilnost

Krajem januara je njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) održao govor u Bundestagu povodom sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma. A onda je sumornim riječima počeo govoriti o "novoj desnici, starom duhu i zlim duhovima prošlosti, koji su se pokazali u novom obliku".

- Bojim se da nismo bili dovoljno pripremljeni, ali ovo vrijeme nas stavlja na probu. Moramo proći taj ispit - rekao je predsjednik Štajnmajer. Pri tome nije spomenuo niti jednu stranku, samo je izrekao riječi upozorenja cjelokupnoj politici i društvu.

Rastuća nestabilnost, koja ide ruku pod ruku s najavom povlačenja Anegret Kramp-Karenbauer i borbom za politički kurs, snažno pogađa Njemačku u vrijeme kada privredno razvoj postaje neizvjesniji, a socijalna politika pokazuje znake slabosti. To su vremena u kojima se, zahvaljujući američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) i ostalim populističkim vlastodršcima širom svijeta, politika čini nestabilnijom nego ikada ranije - ako se gleda na period nakon pada Berlinskog zida. 

To su vremena rotacije postbrexitovske Evrope, u kojima Njemačka od 1. jula preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Njemačka je suočena s međunarodnim izazovima kao nikada do sada, a na unutrašnjopolitičkom planu je nesigurna, kao što dugo nije bila.

Kancelarka na opoziv

Odavno se govori o završetku ere kancelarke Angele Merkel. To je počelo i prije nego što je dala ostavku na dužnost predsjednice CDU-a, što je najavila krajem oktobra 2018. godine. Sve je okončano šest sedmica kasnije izborom Anegret Kramp-Karenbauer za njenu nasljednicu na čelu CDU-a. I od tada nije prestalo.

U političkoj oluji u Njemačkoj sa svih strana odjekuje kako Angela Merkel ostaje kancelarka, ali samo kancelarka na opoziv. Njena moć u stranci i uredu vlade bliži se kraju. Ona više nema pod kontrolom ni svog nasljednika ni predaju vlasti. Kancelarka Merkel na opoziv i predsjednica CDU-a  Anegret Kramp-Karenbauer na opoziv ne mogu biti jamci političke stabilnosti u zemlji.

Gotovo svaki potres prate naknadna podrhtavanja tla. Njemačkoj politici predstoje nemirna vremena, neovisno o pitanju vodstva u CDU-u i kancelarskih kandidatura. To je test koji Njemačka tek treba položiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.