MINHEN

Štajnmajer: Usvojiti novu i realnu vanjsku politiku u vezi s Kinom i Rusijom

Njemačka i Zapad ne mogu oblikovati svijet po svom liku i ne smijemo preopteretiti našu vanjsku politiku očekivanjem da će ona donijeti spas - naglasio je Štajnmajer

Frank-Valter Štajnmajer. Agencije

Srna

14.2.2020

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) pozvao je zapadne sile da odustanu od ideje da se "pozapadnjači" svijet i zatražio da se usvoji nova, realna vanjska politika u vezi s Kinom, Rusijom i regionalnim silama.

On je u obraćanju na konferenciji o sigurnosti, koja je danas počela u Minhenu, rekao da su nerealna očekivanja zapadnih zemalja da demokratski ideali cvjetaju širom svijeta u periodu nakon Hladnog rata.

- Njemačka i Zapad ne mogu oblikovati svijet po svom liku i ne smijemo preopteretiti našu vanjsku politiku očekivanjem da će ona donijeti spas - naglasio je Štajnmajer.

Frank-Valter Štajnmajer. Agencije

Štajnmajer je istakao da "stavovi vođeni moralom" ne pomažu uvijek u postizanju ciljeva u vanjskoj politici, kao što su sprečavanje ratova i izgradnja mirnijeg svijeta.

Prema riječima njemačkog predsjednika, za Evropu i Njemačku bi bilo dobro da usvoje manje misionarski pristup svijetu, jer njihov politički plan ne uključuje "pozapadnjavanje" svijeta.

Napomenuo je da su zapadnim zemljama potrebni drugačiji i bolji odnosi s rivalima kao što je Rusija, te da ti odnosi ne bi trebali biti ograničeni na osuđujuće izjave i sankcije.

Štajnmajer je naglasio i to da "realna vanjska politika ne znači odstupanje od demokratskih ideala".

Konferencija o sigurnosti u Minhenu počela je danas i trajat će do nedjelje, 16. februara.

Na ovoj konferenciji učestvuje više od 35 predsjednika i premijera, kao i oko stotinu ministara odbrane i vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.