DRASTIČNA KAZNA

Mančester siti kažnjen s dvije godine neigranja u Ligi prvaka

Moraju platiti i 30 miliona eura

Gvardiola: Šta će biti s klubom. Arhiv

Avaz.ba

14.2.2020

UEFA je objavila odluku o kazni Mančester sitiju s dvije godine neigranja u Ligi prvaka. Engleski prvak će uz to morati platiti i kaznu od 30 miliona eura.

Nezavisno sudsko vijeće za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) donijelo je odluku o tome da je Mančester siti počinio ozbiljne povrede UEFA-inih pravila.

Prenosimo saopćenje UEFA-e u cijelosti:

- Nakon ročišta održanog 22. januara 2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA-inom tijelu za finansijsku kontrolu klubova, kojim predsjedava Hoze da Kunja Rodrigez (José da Cunha Rodrigues), danas je izvijestilo nogometni klub Mančester siti o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB-u proslijedio glavni istražitelj.

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je Mančester siti počinio ozbiljne povrede UEFA-inog pravilnika precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine.

Sudsko vijeće je, također, utvrdilo da, kršeći propise, Siti nije sarađivao u istrazi ovog slučaja od CFCB-a.

Sudsko vijeće izreklo je disciplinske mjere Mančester sitiju i to da će biti isključeni iz učestvovanja u klupskim takmičenjima UEFA-e u sljedeće dvije sezone (sezone 2020./2021. i 2021./2022.) i platiti kaznu u iznosu od 30 miliona eura.

Na ovu odluku klub ima pravo podnijeti žalbu Arbitražnom sportskom sudu (CAS). Ako iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu - stoji u saopćenju, koji je objavila UEFA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.